• Image 01
  • Image 02
  • Image 03
  • Image 04
  • Image 05
  • Image 06
KERESŐ

rendZseblopások megelőzésére

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, bevásárló központokban követik el. Kerüljék a túlzsúfolt helyeket, a táskájukat szorítsák magukhoz, a pénztárcájukat tegyék biztos helyre! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék az idegenekkel történő testi érintkezést.

Vonaton, buszon, villamoson, metrón a táskát húzzák maguk elé és fogják szorosan! Erre azért van szükség, mert ha csak az oldaluk mellett lóg a táska, egy profi zsebes a hátul lévő zipzárt könnyedén kinyitja. Egyes elkövetők esetenként pengével kivágják a táska oldalát és ami kicsúszik belőle azt viszik el. Ezt a módszert a tolvajok nem tudják megvalósítani, ha testünk előtt kézben tartjuk a táskánkat.


Az elkövetők többnyire a nagyobb tömeget használják ki az állomások környékén, tömegközlekedési eszközökön, sokszor le- és felszálláskor. Vonatokon a legjellemzőbb „vadászterületük” az ülésre, vagy az ülés felett felakasztott kabátok, és az ülésre rakott táskák, de ennél is könnyebben boldogulnak a kosár tetejére tett értékekkel. A leggyakoribb zsákmány a mobiltelefon, valamint a pénztárca, amiben gyakran a sértett nehezen pótolható iratai is benne vannak. Ezért célszerű a pénzüket több kisebb címletben, több helyen, a személyes irataikat pedig, kulcsaiktól elkülönítve tárolni! Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön tárcájukból pénzt vesznek ki, mert a visszatételüknél megmutatják azok pontos helyét az Önöket figyelő elkövetőknek! Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják pénztárcájukat, irataikat, s ha lehet telefonjukat is.
Gyakori elkövetési mód, hogy a plázák gyorséttermeiben étkezők által a székek támlájára helyezett kabátokból, táskákból lopnak. Ezt úgy teszik, hogy a kiszemelt tárgy mögötti asztalhoz ülnek le, a sértett asztalához közelebb leülő elkövető ráteríti a saját kabátját a székének háttámlájára és az alatt, annak takarásában veszi ki a sértett értékeit a kabátjából vagy a táskájából. Ez általában hosszabb ideig tart, de rengeteg ilyen bűncselekmény van.

Ha mégis megtörtént a lopás, és észre is vették, ne szálljanak szembe a támadóval, mert általában többen vannak, és kiszámíthatatlanok a reakcióik! Hívjanak segítséget (járművezetőt, jegykezelőt, járókelőket, utastársakat), lehetőség szerint az elkövetőkről adott minél pontosabb személyleírással és az elkövetők távozási irányának pontos meghatározásával, valamint a rendőrség haladéktalan értesítésével segítsék az elkövető kézre kerítésének a lehetőségét!
Jellemző elkövetési mód, hogy a vonat indulása előtti percekben, az egyik elkövető felszáll a vonatra, és a szerelvényen előre sétálva szemeli ki áldozatát. Eközben kívül a peronon lévő társa vele párhuzamosan sétál, és amikor megvan a kiválasztott áldozat a „vonatos” elkövető jelzésére a „peronos” bekopog a sértetthez az ablakon, mintha kérdezni akarna valamit, így terelve el a sértett figyelmét. A vonat belsejében lévő társa, pedig a sértett táskáját megszerezve leszáll a vonatról.

Amennyiben sértetté válnak, haladéktalanul tegyenek bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon akár személyesen, akár telefonon a 107 ingyenesen hívható telefonszámán, és vegyék igénybe az áldozatsegítő szolgálat segítségét.

Autó tolvajon kattan a bilincs

2013.04.14.-én bejelentés érkezett hatóságunkhoz, hogy Dunakeszi egyik utcájából a ház előtt parkoló bordó színű Opel Corsa típusú személygépkocsit az indítókulcs nélkül, és az abban lévő személyes irataival, valamint az autó irataival az éjszaka folyamán eltulajdonítottak.

Hatóságunk forró nyomon dolgozó csoportjával, a sértett hozzátartozójával, és a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányság közreműködésével még aznap a késő esti órákban a Budapest X. kerületében megállították az eltulajdonított autót, és intézkedés alá vonták a benne ülő 5 férfi személyt.

Az autót vezető férfi K. Gábor nem tudta igazolni, hogy honnan származik az autó, a vele együtt utazó fiatalok pedig a kihallgatásuk során egybehangzóan elmondták, hogy K. Gábor nekik is csak annyit mondott, hogy vette az autót. Adásvételi szerződést nem tudott mutatni senkinek sem, és indítókulcs sem volt az autóhoz. Az autó gyújtáskapcsolójának rövidre zárásával hozta működésbe az autót egy csavarhúzó segítségével K. Gábor.
Az 5 férfi kihallgatása megtörtént, de K. Gábor a kihallgatása során nem tudott egyértelmű válaszokat adni a nyomozók kérdésére, váltig állította, hogy ő megvásárolta az autót.
Hatóságunk K. Gábor további eljárás lefolytatása végett őrizetének elrendelése mellett határozott.

Köszönjük, hogy közreműködésükkel sikeresen kézre kerítettünk egy újabb tolvajt!


MEGBUKOTT A REZESBANDA

2013. április 12.-én a késő esti órákban egy 3 fős férfi társaság Dunakeszin akcióba léptek, és megpróbáltak több rézből készült eresz csatornát eltulajdonítani. Az egyik Duna parti kertes ház udvarára kerítés mászás módszerével az egyikük bement, hogy felmérje a terepet, majd jelezte a kint várakozó társainak, hogy a réz ereszcsatornát nem bírja kihúzni a falból. Az egyik társa segítségére sietett, és kitépte a falból azokat, hogy megkönnyítsék, és meggyorsítsák a dolgukat. A réz csatornákat folyamatosan rakodták a ház előtti kocsiban parkoló 3. társuknak, hogy azt a MÉH-be leadják. Azonban az utolsó csatorna pakolásánál a ház tulajdonosa felébredt, és megzavarta őket. Az egyik ügyetlen tolvaj pechére úgy megijedt, hogy nem tudott mit csinálni, azonnal megadta magát a kiabáló tulajdonosnak, és a földre feküdt, a társai ott hagyták a helyszínen, és elhajtottak az autóval. A tulajdonos értesítette a történtekről a rendőrséget, akik a helyszínen elfogták, és előállították a pórul járt tolvajt, majd további intézkedés megtétele céljából a Dunakeszi Rendőrkapitányságra szállították. Kihallgatása során a nyomozók frappáns kérdéseinek köszönhetően elmondta, hogy hárman követték el a bűncselekményt, és több, ehhez hasonló bűncselekményt is beismert a rezes srác, amiket együtt követtek el, így előzetes letartóztatásuk megtörtént.

Várjuk azon sértettek jelentkezését a 0627/341-055, illetve a 107 rendőrségi hívószámon, akiket ilyen, ehhez hasonló módon károsítottak meg Dunakeszi területén.

Köszönjük az együttműködést!

Dunakeszi Rendőrkapitányság

Közérdekű adatok

KÖZÉTKEZTETÉS

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: 06 70 380 6473
Közvilágítás
hibabejelentő
telefon: 06 80 625 726
Mezőőri szolgálat
telefon: 06 70 339 4738
Gazdaság
Heti tablóajánló