• Image 01
  • Image 02
  • Image 03
  • Image 04
  • Image 05
  • Image 06
KERESŐ

DSCN0005A Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanulói csatlakoztak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által meghirdetett „Életjelek” elnevezésű programhoz.

A program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környéken elhelyezkedő, Natura 2000-es védettség alatt álló, európai jelentőségű természeti területek fontosságára, ezek megőrzésére. Mivel Dunakeszi teljes dunai partszakasza Natura 2000 védelem alatt áll, adta magát a lehetőség, hogy a Fazekas Iskola 8.b osztálya ezt a területet látogassa meg.

A felhívás szerint olyan életjeleket kellett keresni a területen, melyek Natura 2000 jelölő fajokra utalnak. A Duna és ártere esetében ilyenek többek között a vénic-szil, magas kőris, magyar kőris keményfás szárú növények, illetve a tompa folyamkagyló, melyet a folyók szennyezése miatt Közép-Európában a kipusztulás fenyeget.

A jelölő fajok közül választásuk a tompa folyamkagylóra esett, mint a dunai élőhelyek jellegzetes lakójára, abból a célból, hogy a közfigyelmet ráirányítsák a védett állatok és növények környezetének megóvására.

Diákjainknak a Duna-parton sétálgatva sajnos szembesülniük kellett azzal, hogy bármennyire is gyönyörű partszakasszal rendelkezik városunk, egyesek számára nem magától értetődő ennek megóvása. A parton számos helyen ráleltek a hétvégi bulik, piknikek nyomaira. Ezért – a meghirdetett program kereteit túllépve – zsákokba gyűjtötték az emberi nemtörődömség nyomait, nyolc sittes zsákot megtöltve a szétdobált szeméttel. Az egykori strandtól az első kifolyóig tartó terület ilyen módon tisztult meg.

Ezúton is köszönjük a Fazekas Iskola végzős, 8.b osztályának tanulóinak a példaértékű magatartást, hogy egy ilyen tiszteletreméltó cselekedettel képviselik városunkat! Bebizonyították, hogy a Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola méltán viseli évek óta büszkén az örökös ÖKO-iskola címet.

 

Közérdekű adatok

KÖZÉTKEZTETÉS

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: 06 70 380 6473
Közvilágítás
hibabejelentő
telefon: 06 80 625 726
Mezőőri szolgálat
telefon: 06 70 339 4738
Gazdaság
Heti tablóajánló