• Image 01
  • Image 02
  • Image 03
  • Image 04
  • Image 05
  • Image 06
KERESŐ

nincs kegyelem page 001A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezve filmvetítésre invitáljuk a Tisztelt Lakosságot: Nincs kegyelem, főszerepben Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyi ember vesztette életét éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által.

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatának értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ugyanis ezen a napon tartóztatták le, majd hurcolták a Szovjetunióba jogellenesen Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok.

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezve idén egy filmvetítésre invitáljuk a Tisztelt Lakosságot. 2017. március elsején, 19 órától a Nincs kegyelem című, dokumentarista fikciós elemekből építkező magyar filmet vetítjük ingyenesen a VOKE József Attila Művelődési Központban.

Az alkotás arra a történelmi tényre épül, hogy 1956. december 8-án délelőtt pufajkások és szovjet katonák perceken keresztül, válogatás nélkül lőtték az előző éjszaka elhurcolt munkások kiszabadítására összegyűlt fegyvertelen tömeget és az egyszerű járókelőket a nógrádi megyeszékhely központjában. A halálos áldozatok számát 47-131 közé teszik - a legfiatalabb mindössze tíz éves volt -, és rengetegen megsebesültek. A megtorlások időszakának ez volt a legvéresebb fejezete.

Főszerepben: Törőcsik Mari, Kubik Anna, Ráckevei Anna, Györgyi Anna, Gáspár Tibor, Nyakó Júlia, Szakács Tibor, Libor Laura, Dér Mária, Bátyai Éva.

A regisztrációs jegyek ingyenesen, korlátozott számban átvehetők 2017. február 15-től ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatalban, vagy a Művelődési Központ jegyirodájában.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

Közérdekű adatok

KÖZÉTKEZTETÉS

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: 06 70 380 6473
Közvilágítás
hibabejelentő
telefon: 06 80 625 726
Mezőőri szolgálat
telefon: 06 70 339 4738
Gazdaság
Heti tablóajánló