• Image 01
  • Image 02
  • Image 03
  • Image 04
  • Image 05
  • Image 06
KERESŐ

gyurgyalagMúlt héten számos fórum foglalkozott a Dunakeszi-Alsón feltételezhetően történt természetkárosítással. Az eset felderítésére a helyszínre látogatott a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal mezőőre, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi ellenőre, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselői, valamint a Dunakeszi Rendőrkapitányság egysége is.

A Polgármesteri Hivatal mezőőre azonnal tájékoztatta az Önkormányzatot a kutatásról és a helyszíni ellenőrzésekről, valamint arról is, hogy véleménye szerint nem történt természetkárosítás. Tegnap, azaz június 12-én, az esti órákban megérkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyszínre látogatott szakértőjének, Bagyura Jánosnak az állásfoglalása is a hírrel kapcsolatban.

Az MME állásfoglalása a Dunakeszinél történt gyurgyalagos eset kapcsán

Számos megkeresést kapott Egyesületünk a múlt héten történt feltételezett természetkárosítás kapcsán, mely egy Dunakeszinél történt gyurgyalag élőhelyet érintett.

Bár az eset teljes mértékben a zöld hatóság és a területileg illetékes nemzeti park hatáskörébe tartozik, ahol jelenleg is folyamatban van a megfelelő eljárás, az MME mégis próbált az ügy felderítése érdekében minél több hiteles információt begyűjteni.

Mióta a Facebookon többen felhívták figyelmünket az esetre, felvettük a kapcsolatot a hatósággal és a területileg illetékes nemzeti parkkal is, így megtudtuk, hogy június 6-án filmforgatás miatt kezdődtek földmunkák Dunakeszin, a helyszínen a nemzeti park szakembere is járt rendszeresen. A földmunkák egy sík, gyepes területen zajlottak, ezt a gyepet törték fel és ebbe vájták ki a forgatáshoz szükséges teljesen új árkot (ezek a képek láthatóak a „botrányt” elindító facebook posztokon is, itt is látszik, hogy a homokos részt gyep veszi körül, pont ilyen gyep fedte a kérdéses területet is), tehát itt gyurgyalag szinte kizárt, hogy fészkelt.

Ám a közelben a természetvédelmi őr felfedezett egy járatrendszert, ami 11 lakott üreget foglalt magába. Megtörtént a GPS-es felvétel az üregek helyzetéről és megegyezés született a filmforgatást végző céggel, hogy a lakott telep közelében nem végez munkálatokat. A nemzeti park szakembere folyamatosan látogatta a területet és június 7-én észlelte, hogy a lakott üregek közelében is munkálatok történtek, így jelezte aggályait a cég felé. A gépkezelőt a filmforgatásért felelősök elbocsátották, a lakott költőüregeket szalaggal elkerítették. A forgatócsoport június 9-én levonult a területről. A terület nem védett, nem esik Natura 2000 oltalom alá, a gyurgyalagok még csak a költőüregek kialakítását végzik és a tojásrakás időszakában vannak (tehát fiókák még nincsenek). Tekintettel a fentiekre, ha károsítás is merül fel, az legfeljebb a zavarás tényét meríti ki.

A mai napon az MME munkatársa a területileg illetékes nemzeti park szakemberével ismét a helyszínre látogatott. Azt tapasztalták, hogy egy kanyargós, több helyen elágazó, kb. 250 méter hosszú, régi árokban 8-10 pár gyurgyalag próbál költeni. Az árkot jelentős mértékben benőtte a fű, alig látni, ezért csak néhány ponton alkalmas fészkelésre, a gyurgyalagok ugyanis a növényzettől megtisztított partfalakat részesítik előnyben. Az egyik árok eleje kb. hat méter hosszan be volt temetve, de a korábbi adatok alapján ott nem volt fészek. Ennek ellenére a betemetett árkot kollégánk a természetvédelmi őrrel karöltve kibontotta, de költőüreget nem találtak, vagyis fészkek nem kerültek betemetésre. A gyurgyalagok egy részét látni lehetett, valószínűleg a megbontott részen fognak költőüreget ásni, mert a friss, tiszta falakat különösen kedvelik.

A régi árok egy félig betemetett szakasza, a közelben lévő költőüreg és a betemetett szakasz újra kiásása

A hatósági vizsgálat már folyik, mind az MME, mind a nemzeti parkos kollégák továbbra is szemmel tartják a területet és amennyiben bármilyen további zavarást észlelnek, az előírtaknak megfelelően fognak eljárni.

Civil szervezetként az MME az alábbiakat teszi a gyurgyalagok védelmében:

- Helyi csoportjaink a költési idő megkezdése előtt karbantartási munkát végeznek a költőhelyként használt homokos partfalakon, Kókán pl. áprilisban 150 m2 partfalat újított fel helyi csoportunk.

- Méhészeti fórumokon veszünk részt, hogy az olykor méhekkel is táplálkozó gyurgyalag által okozott konfliktus csökkenjen

- Idén kísérletképpen méhlegelőt létesítettünk egy gyurgyalagtelep közelében, melyet rengeteg beporzó rovar látogat, ami több táplálékot jelent a gyurgyalagnak és a méhészekkel lévő konfliktust is enyhíti

- Az MME Monitoring központja által koordinált Ritka és telepesen fészkelő madarak monitoring programja keretében rendszeres állományfelmérést végzünk.”

Az állásfoglalás ITT is elérhető.

Dunakeszi Város Önkormányzata kikérte a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre által felvett jegyzőkönyvet is, mely ITT érhető el.

A Dunakeszi Rendőrkapitányság nyomozást indított, melynek részleteiről hamarosan tájékoztatják Dunakeszi Város Önkormányzatát is.

 

Közérdekű adatok

KÖZÉTKEZTETÉS

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: 06 70 380 6473
Közvilágítás
hibabejelentő
telefon: 06 80 625 726
Mezőőri szolgálat
telefon: 06 70 339 4738
Gazdaság
Heti tablóajánló