• Image 01
  • Image 02
  • Image 03
  • Image 04
  • Image 05
  • Image 06
KERESŐ

szamologepsxc1Több pénz maradhat a lakosoknál az új építményadó-rendszer bevezetésével, átalakul a kedvezményrendszer, és jelentősen egyszerűsödik az adórendelet – ezekre lehet számítani, ha jövő hét elején megszavazzák az új adókoncepciót.

Az eddigi sok szempontból igazságos építményadó kedvezményrendszert a Kúria döntése értelmében a jövőben nem lehet alkalmazni. A Kúria állásfoglalása alapján az érintett önkormányzatoknak szükséges átalakítaniuk az építményadókra vonatkozó kitételeket.

A Város erős, stabil és hatékonyan működő gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy az Önkormányzat olyan megoldást alkalmazzon, amellyel összességében véve több pénz marad a lakosságnál. Az előzetes becslések alapján összesen 30-60 millió forinttal kevesebb adót fognak fizetni az itt élők.

Az új koncepcióval a lakosság többségének csökkenni fog az építményadója, ugyanakkor a kedvezményrendszer átalakításával lesznek néhányan, akiknek pár ezer forinttal többet kell majd fizetniük.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően kiemelt szempont, hogy a nyugdíjasokat és a gyermekes családokat az új rendszerben is külön kedvezménnyel segítse az Önkormányzat.

Mit jelent számokban az új adórendelet?

A nemzetgazdasági minisztérium 1848 ft/m2-ben maximalizálta az építményadó mértékét. Dunakeszin az eddigi években ennél jóval kevesebb, 800 ft/m2 volt az építményadó összege, amelyre további kedvezményeket lehetett igénybe venni. Amennyiben a képviselő-testület elfogadja az új koncepciót, az eddigi 800 ft/m2 helyett 2016. január 1-jétől 240 ft/m2-ben lenne meghatározva az építményadó alapösszege, a kedvezmények pedig az alábbiak szerint módosulnának:

Gyermekkedvezmény: Az eltartott személyekre vonatkozó gyerekkedvezmény 0-18 éves korig automatikusan, 18-25 év között pedig nappali tagozatos hallgatói jogviszony bemutatásával vehető igénybe az alábbi mértékben:1 gyermek – 20%, 2 gyermek – 40%, 3 gyermek – 60%, 4 vagy annál több gyermek – 80%

50 %-os nyugdíjas kedvezmény: Eddig azokra az ingatlanokra vonatkozóan lehetett nyugdíjas kedvezményt igénybe venni, ahol a bejelentett lakók legalább fele nyugdíjas. Az új rendszer szerint amennyiben a tulajdonosok között van legalább egy nyugdíjas, vagy ő haszonélvezője az ingatlannak, akkor a tulajdonosi illetve haszonélvezeti hányadának megfelelően igénybe lehet venni a kedvezményt.

A legjobban azok járhatnak, akik egyedül élnek, vagy ahol nagyobb a gyermekek, illetve a nyugdíjasok aránya.

Azok járhatnak rosszul, ahol nincs gyermek, illetve nyugdíjas, vagy ahol jelentős a keresőképesek aránya.

Az új adórendelet másik újdonsága, hogy figyelembe veszi az albérletben élőket, és azokat a vállalkozói tulajdonban lévő ingatlanokat, amelyeket magánszemélyek lakásként használnak. Míg ők eddig nem tudták igénybe venni a kedvezményeket, az önkormányzat új rendelete ezt lehetővé tenné számukra. A garázsokra vonatkozó négyzetméter ár továbbra is változatlan, 150 ft/m2 marad.

A képviselő-testület hétfői ülésén tárgyalja még az elektronikus adóügyintézés lehetőségét, illetve a házi-, házi gyermek- és fogorvosokra, illetve védőnőkre vonatkozó helyi iparűzési adó elengedését.

 

Közérdekű adatok

KÖZÉTKEZTETÉS

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: 06 70 380 6473
Közvilágítás
hibabejelentő
telefon: 06 80 625 726
Mezőőri szolgálat
telefon: 06 70 339 4738
Gazdaság
Heti tablóajánló