• Image 01
  • Image 02
  • Image 03
  • Image 04
  • Image 05
  • Image 06
KERESŐ

iskolaÁprilis elején vált hivatalossá a kormány részéről az a kijelentés, mely szerint Dunakeszin állami beruházásként általános iskola épül. A napokban elindult a közbeszerzési felhívás is, mely során kiválasztásra kerül a tervező - kivitelező cég.

Az elmúlt öt év legkomolyabb kihívásai közé tartozott a bölcsődei, óvodai és iskolai férőhelyek hiánya. Dunakeszi Város Önkormányzata ezért rendkívüli figyelmet fordított a helyek bővítésére - a bölcsődéket 37 százalékkal sikerült bővíteni, az óvodákban pedig összesen két új óvoda építésével 380 férőhelyet sikerült létrehozni.

Az iskolák építése azonban az állam kötelessége, ezért a helyi önkormányzatnak csupán az iskolák felújítására van lehetősége. Így kerülhetett sor a Bárdos Lajos Általános Iskola és a Fazekas Mihály Általános Iskola bővítésére és felújítására. Dunakeszi Város Önkormányzata többször jelezte a Kormány felé, hogy az eddigi bővítések csak átmeneti segítséget jelentenek, a valódi megoldás egy új iskola építése lenne. A Kormány jogosnak tartotta az igényt, így a város kérésére válaszul hamarosan megkezdődhet az új alagi iskola építése. Jelenleg Dunakeszin egyébként öt általános iskola és egy gimnázium működik.

Mint az a pályázati kiírásból kiderült, egyazon cég fogja megvalósítani a Repülőtéri úton épülő huszonnégy termes általános iskola tervezését és kivitelezését is. Az ajánlattételi határidő december 14 - e, ami azt jelenti, hogy az újév elején derül ki, hogy melyik cég nyerte a pályázatot, a konkrét kivitelezés pedig az engedélyek megszerzése után, szintén a jövő évben indulhat.

A pályázat kiírója és egyben az iskola építtetője a Nemzeti Sportközpontok, a projekt műszaki ellenőrzéséért pedig a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.) felel. Az iskola építése így teljes egészében állami támogatásból valósul meg, fenntartása és üzemeltetése viszont már Dunakeszi Város Önkormányzatának feladata lesz. A projekt összköltsége legalább 3,5 milliárd forint.

A pályázat természetesen magában foglalja a különböző nevelőtestületi, szociális, üzemeltetési, sport és kültéri részlegek tervének részletes paramétereit is. A nyilvánosságra hozott pályázati koncepció alapján rendelkezésünkre állnak az iskola méretei is, melyeket érdemes áttekinteni:

Az iskola épületének alapterülete összesen 7945 m², ebből az általános oktatási terület, azaz a 24 tanterem összesen 2180 m² - t tesz ki. A nevelőtestületi helyiségek 315 m² - t, az étkező 520 m² - t, az üzemeltetés pedig 425 m² -t jelentenek az alapterületből.

Az iskolához tartozó sportcsarnok méretét tekintetve nem csupán regionális szinten különleges, hiszen az alapterülete 2470 m², ami magasan túlszárnyalja az átlagos magyarországi méreteket is. A közösségi területek további 2035 m² - t alkotnak.

A tervek szerint természetesen nemcsak fedett, de kültéri sportpályával is rendelkezni fog az épülő általános iskola - ez a 3495 m² kültéri terület egy részén kerül kialakításra.

Külön jó hír, hogy a Dunakeszi Város Önkormányzata a tervek szerint az iskola átadásáig remélhetően a szintén tervezés alatt álló kerékpáros nagykörutat is megépíti. Mint korábbi írásunkban már arról beszámoltunk, a körút egyik állomásaként az alagi általános iskola szerepelne, így plusz egy megközelítési lehetőséget nyújtva a helyi diákoknak.

 

Közérdekű adatok

KÖZÉTKEZTETÉS

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: 06 70 380 6473
Közvilágítás
hibabejelentő
telefon: 06 80 625 726
Mezőőri szolgálat
telefon: 06 70 339 4738
Gazdaság
Heti tablóajánló