Zöld Dunakeszi

2020.02.26

Lakossági fórum – szakember kezében a város zöld ügye

Sipos Dávid kül-és társadalmi kapcsolatokért felelős főállású alpolgármester kezdeményezte és szervezte azt a lakossági fórumot, amely a Zöld Dunakeszi program keretében zajlott. Az eseményen a városi faültetéssel, fakivágással kapcsolatos kérdéseket válaszolta meg Tóth Eszter, Dunakeszi főkertésze.

Eszter rengeteg üzenetet kap Facebook oldalán (Tóth Eszter Dunakeszi Főkertésze) és sok megkeresést a különböző dunakeszi Facebook csoportokban, amelyekre munkahelyi teendői mellett bár igyekszik, de nem mindig jut ideje válaszolni és jelen lenni minden felületen. A szakmája iránt elhivatott tájépítészmérnök, főkertész azonban szívén viseli a város és a növények sorsát, ezért szerette volna hitelesen, első kézből megválaszolni a felmerülő kérdéseket, amelyekre a válaszok több felületen is – sokszor hiteltelenül, minden információtól mentesen – terjednek.

A lakossági fórumon 7 érdeklődő volt, a felmerülő kérdéseket pedig Sipos Dávid alpolgármester, Nyíri Márton környezetvédelmi ügyekért felelős társadalmi megbízatású alpolgármester, Somodi István Városüzemeltetési Osztály vezetője és Tóth Eszter válaszolta meg. A főkertész prezentációval mutatta be munkásságát és aprólékosan elmagyarázta, hogy mit miért és hogyan tesznek, amely mögött több tíz éves tapasztalat, elhivatottság és szakértelem húzódik. Akik ellátogattak a fórumra, képeket is láthattak arról, hogy a kivágott fák nem csak, hogy betegek, de balesetveszélyesek is. Nem egy dokumentációt láthattak óvoda udvarára vagy játszótérre kidőlt fákról. „Mi itt, helyi szinten elsősorban a lakosság és a gyermekek biztonságát tartjuk szem előtt! Hiszek a prevencióban és a balesetmegelőzésben” – hangsúlyozta Eszter, aki többek között azt is elmondta, hogy jelenleg egy olyan, hosszú távon megtérülő, környezettudatos városképet kíván kialakítani, amelyet mi és gyermekeink is élvezhetünk.

A városi faállománynak eltérő korösszetételű – idős, fiatal és középkorú - fákból kéne állnia. Míg a korhadt, beteg és balesetveszélyes fákat kivágják és a helyükre újat ültetnek, addig a növekvő fáknak kéne kiszolgálnia a lakosságot. Dunakeszin és Magyarországon általában azonban más a helyzet, eddig nem ilyen szemmel ültették a fákat, sok növény olyan helyre került, ami nem biztosított neki megfelelő táptalajt, nem növekedett úgy, ezáltal ki volt/van téve a betegségeknek. Ennek köszönhetően jelenleg városunk faállománya csemetékből és idős fákból áll. A meglévő idős faállományt minél hosszabb ideig próbálja Eszter megtartani, ennek érdekében tápanyagkutakat és koronastabilizálást alkalmaz. A fiatal, újonnan elültetett egyedeknél pedig jó minőségű, termőföldre cseréli a tömörödött, elhasználódott talajt azért, hogy minél gyorsabban nagy lombkoronát növelhessenek. A kivágott fák helyére nem beton, hanem új növények kerülnek elhelyezésre. Ez, bár egy hosszadalmas folyamat, de gyorsan megtérül, ugyanis időtálló és a jövőben több generációnak árnyékot adó faállománnyal bővítjük folyamatosan a várost, hogy tíz és húsz év múlva is jó legyen Dunakeszin élni.

Tóth Eszter Facebook oldalán rendszeresen beszámol a városi növényzetet érintő történésekről, munkálatokról, ezen felül igyekszik megválaszolni a gyakran ismételt kérdéseket is.

Városunk még zöldebbé tételéhez a dunakesziek is hozzájárulhatnak. A lakossági faigénylésekkel és az önkormányzati faültetésekkel együtt a 2019 novembertől 2020 márciusig tartó ültetések alkalmával 1100 fát telepítettünk városszerte. Emellett egy város körüli erdősáv kialakítása is folyamatban van, az ültetések már elkezdődtek. Ez a telepítés folyamatosan biztosítja városunk kiváló minőségű levegőjét.

A lakossági faigénylés IDE KATTINTVA elérhető.

Tegyünk együtt egy még zöldebb Dunakesziért!


Ajánlott hírek

Ajánlott
2020.május.26

Sár nélkül nincs fecskefészek! A Zöld Dunakeszi program keretében városszerte fecske-sárgyűjtők kerültek kihelyezésre a fecskék fészkelésének megkönnyítése céljából. Ezúton kérjük a tisztelt lakosságot, hogy a sárgyűjtő edényeket ne mozdítsák el!

DIÓSSI CSABA

Dunakeszi Város Polgármestere

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden, Dunakeszit érintő fontos eseményről.

Írjon nekünk

Közérdekű

Elérhetőségeink

Dunakeszi Polgármesteri Hivatal:

Személyes ügyfélszolgálat:

2120 Dunakeszi, Fő út 25.

Elérhetőségek:
Központi ügyfélvonal: +36 27 542 800
Központi telefax: +36 27 341 182

Közvilágítás hibabejelentés:
(EUROVILL Kft.; 0-24 óráig hívható)

Telefon: + 36 80 980 030
Email: kozvilagitas@kozvilagitas.hu

DMRV Zrt. hibabejelentés (0-24 óráig hívható):

Telefon: +36 27 511 511

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: +36 70 380 6473

Email címek:
Központi: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu
Jegyző: jegyzo@dunakeszi.hu

Tájékoztató közigazgatási leállásról.

A Polgármesteri Hivatal 2020.

augusztus 10-22 között zárva tart.

Nyitvatartás:

 

Hétfő 08:00 - 17:30
Kedd 08:00 - 16:00
Szerda 08:00 - 16:00
Csütörtök 08:00 - 16:00
Péntek 08:00 - 12:00

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy 

az építéshatósági ügyek

2020. március 1-jével a

Kormányhivatalhoz kerültek.

 

Főépítészi iroda ügyfélfogadása

2020 március 1-jétől:

Hétfő
(ügyfélszolgálat)
13:00 - 17:30

Szerda
Passa Gábor
főépítész

 

13:00-16:00
bejelentkezés:
foepitesz@dunakeszi.hu

Péntek
(ügyfélszolgálat)
08:00 - 12:00

Polgármesteri beszámolók

Dunakeszi Polgár

Dunakeszi Post

Városi Sportegyesület Dunakeszi

Gérecz Attila Tanuszoda

Új Széchenyi terv