Zöld Dunakeszi

2020.02.26

Lakossági fórum – szakember kezében a város zöld ügye

Sipos Dávid kül-és társadalmi kapcsolatokért felelős főállású alpolgármester kezdeményezte és szervezte azt a lakossági fórumot, amely a Zöld Dunakeszi program keretében zajlott. Az eseményen a városi faültetéssel, fakivágással kapcsolatos kérdéseket válaszolta meg Tóth Eszter, Dunakeszi főkertésze.

Eszter rengeteg üzenetet kap Facebook oldalán (Tóth Eszter Dunakeszi Főkertésze) és sok megkeresést a különböző dunakeszi Facebook csoportokban, amelyekre munkahelyi teendői mellett bár igyekszik, de nem mindig jut ideje válaszolni és jelen lenni minden felületen. A szakmája iránt elhivatott tájépítészmérnök, főkertész azonban szívén viseli a város és a növények sorsát, ezért szerette volna hitelesen, első kézből megválaszolni a felmerülő kérdéseket, amelyekre a válaszok több felületen is – sokszor hiteltelenül, minden információtól mentesen – terjednek.

A lakossági fórumon 7 érdeklődő volt, a felmerülő kérdéseket pedig Sipos Dávid alpolgármester, Nyíri Márton környezetvédelmi ügyekért felelős társadalmi megbízatású alpolgármester, Somodi István Városüzemeltetési Osztály vezetője és Tóth Eszter válaszolta meg. A főkertész prezentációval mutatta be munkásságát és aprólékosan elmagyarázta, hogy mit miért és hogyan tesznek, amely mögött több tíz éves tapasztalat, elhivatottság és szakértelem húzódik. Akik ellátogattak a fórumra, képeket is láthattak arról, hogy a kivágott fák nem csak, hogy betegek, de balesetveszélyesek is. Nem egy dokumentációt láthattak óvoda udvarára vagy játszótérre kidőlt fákról. „Mi itt, helyi szinten elsősorban a lakosság és a gyermekek biztonságát tartjuk szem előtt! Hiszek a prevencióban és a balesetmegelőzésben” – hangsúlyozta Eszter, aki többek között azt is elmondta, hogy jelenleg egy olyan, hosszú távon megtérülő, környezettudatos városképet kíván kialakítani, amelyet mi és gyermekeink is élvezhetünk.

A városi faállománynak eltérő korösszetételű – idős, fiatal és középkorú - fákból kéne állnia. Míg a korhadt, beteg és balesetveszélyes fákat kivágják és a helyükre újat ültetnek, addig a növekvő fáknak kéne kiszolgálnia a lakosságot. Dunakeszin és Magyarországon általában azonban más a helyzet, eddig nem ilyen szemmel ültették a fákat, sok növény olyan helyre került, ami nem biztosított neki megfelelő táptalajt, nem növekedett úgy, ezáltal ki volt/van téve a betegségeknek. Ennek köszönhetően jelenleg városunk faállománya csemetékből és idős fákból áll. A meglévő idős faállományt minél hosszabb ideig próbálja Eszter megtartani, ennek érdekében tápanyagkutakat és koronastabilizálást alkalmaz. A fiatal, újonnan elültetett egyedeknél pedig jó minőségű, termőföldre cseréli a tömörödött, elhasználódott talajt azért, hogy minél gyorsabban nagy lombkoronát növelhessenek. A kivágott fák helyére nem beton, hanem új növények kerülnek elhelyezésre. Ez, bár egy hosszadalmas folyamat, de gyorsan megtérül, ugyanis időtálló és a jövőben több generációnak árnyékot adó faállománnyal bővítjük folyamatosan a várost, hogy tíz és húsz év múlva is jó legyen Dunakeszin élni.

Tóth Eszter Facebook oldalán rendszeresen beszámol a városi növényzetet érintő történésekről, munkálatokról, ezen felül igyekszik megválaszolni a gyakran ismételt kérdéseket is.

Városunk még zöldebbé tételéhez a dunakesziek is hozzájárulhatnak. A lakossági faigénylésekkel és az önkormányzati faültetésekkel együtt a 2019 novembertől 2020 márciusig tartó ültetések alkalmával 1100 fát telepítettünk városszerte. Emellett egy város körüli erdősáv kialakítása is folyamatban van, az ültetések már elkezdődtek. Ez a telepítés folyamatosan biztosítja városunk kiváló minőségű levegőjét.

A lakossági faigénylés IDE KATTINTVA elérhető.

Tegyünk együtt egy még zöldebb Dunakesziért!


Ajánlott hírek

Ajánlott
2021.október.25

Kivágják a veszélyessé vált, sérült, korhadt fákat a 2-es főút városi szakaszán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai, de helyükre az Önkormányzat 80 új egyedből álló hársfasort és sövényt ültet.

DIÓSSI CSABA

Dunakeszi Város Polgármestere

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden, Dunakeszit érintő fontos eseményről.

Írjon nekünk

Közérdekű

Elérhetőségeink

Dunakeszi Polgármesteri Hivatal:

Személyes ügyfélszolgálat:

2120 Dunakeszi, Fő út 25.

Elérhetőségek:
Központi ügyfélvonal: +36 27 542 800
Központi telefax: +36 27 341 182

Közvilágítás hibabejelentés:
(EUROVILL Kft.; 0-24 óráig hívható)

Telefon: + 36 80 980 030
Email: kozvilagitas@kozvilagitas.hu

DMRV Zrt. hibabejelentés (0-24 óráig hívható):

Telefon: +36 27 511 511

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: +36 70 380 6473

Email címek:
Központi: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu
Jegyző: jegyzo@dunakeszi.hu

Nyitvatartás:

 

Hétfő 08:00 - 17:30
Kedd 08:00 - 16:00
Szerda 08:00 - 16:00
Csütörtök 08:00 - 16:00
Péntek 08:00 - 12:00

 

Főépítészi iroda ügyfélfogadása

2020 március 1-jétől:

Hétfő
(ügyfélszolgálat)
13:00 - 17:30

Szerda
Passa Gábor
főépítész

13:00-16:00
 

Péntek
(ügyfélszolgálat)

08:00 - 12:00

Polgármesteri beszámolók

Dunakeszi Polgár

Dunakeszi Post

Városi Sportegyesület Dunakeszi

Gérecz Attila Tanuszoda

Széchenyi Terv Plusz

Új Széchenyi terv