Közérdekű

2020.06.16

A hirtelen lezúduló eső sok helyen okozott problémákat

Az elmúlt napokban hirtelen lehulló, nagyobb mennyiségű csapadék következtében Dunakeszi több pontján is riasztották a körzeti képviselőket és a közterület-felügyeletet az utcára zúduló víztömeg miatt.

Az Önkormányzatnak a közterületen keletkező csapadékvizet kell kezelnie, amelyet csapadékcsatorna, árok vagy szikkasztó építésével old meg. A lezúduló víztömeg mennyiségét azonban nagyban befolyásolja, hogy sokan kivezetik az utcára a csapadékvizet ezzel két-háromszorosára növelve az adott utca vízgyűjtő területét.

A Városüzemeltetési Osztály elkezdte felmérni a területeket, és ahol illegális csapadékvíz-kivezetést, vagy egyéb szabálytalanságot észlel, ott az ingatlantulajdonosok először felszólítást, majd bírságot kapnak. Az Önkormányzat az általa kezelt közterületeken folyamatosan csapadékelvezetési fejlesztéseket végez, mint az árokmélyítés, ároktakarítás, szikkasztókút tisztítás, hordalékmentesítés, padkák rendezése és új vízelvezető árkok ásása, új csapadékcsatorna építése.

Az ingatlantulajdonosok részéről a következő szabálytalanságokat tapasztaltuk:

  • Az épületről közvetlenül az utcára vezetik ki a vizet.
  • Az épületről közvetett módon, pl. burkolaton keresztül folyik a víz az utcára, jellemzően úgy, hogy az esővíz csatorna a garázs elé vezeti a vizet, ahonnan a kifelé lejtő udvarról máris az utcára kerül a víz.
  • Vannak ingatlantulajdonosok, akiknél van kerti szikkasztó, azonban kis mérete miatt egy nagyobb esőzésnél nem tudja megfelelően elvezetni, tárolni a csapadékot, így az végeredményképp ugyanúgy az utcára zúdul.
  • Gyakoriak az illegális árokbetemetések, térkő burkolások az utcán, amelyek tovább súlyosbítják a burkolatfelületek miatt kialakult - egyre kisebb - szikkasztófelületeket.
  • Ehhez kapcsolódó, de másféle problémát okozó gond, hogy néhány lakos illegálisan ráköti a szennyvízvezetékre is a tetőfelületein keletkező csapadékvizet, ezáltal az esővízzel vegyült szennyvíz a mélyebb területeken fekvő lakásokba, illetve utcákra folyik. Ennek köszönhetően sajnos van olyan ház, ahonnan a szennyvizet a zuhanyzóból szivattyúzta ki a lakó.

A soron következő Képviselő-testületi ülésen az Önkormányzat új rendeletet alkot a csapadékvíz kezeléssel összefüggő szabályok betartása érdekében. Ennek megfelelően ellenőrzés indul a meglévő ingatlanokon a szabálytalanságok feltárására, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a mélyebben fekvő területek egy-egy heves eső után ne kerüljenek víz alá. Ahol problémát észlelünk, műszaki paraméterekkel együtt javaslatot fogalmazunk meg megoldásra.

Amennyiben szabályosan, a telkeken belül kerülne sor a helyes csapadékvízelvezetésre, abban az esetben a csapadékvíz-elvezetés problémája megoldódna. Az ingatlanon belüli csapadékvíz-kezelés továbbra is a lakók feladata, ahogy az ingatlan előtt található árkok rendben tartása, tisztítása is.

Korábban beszámoltunk arról, miszerint sikeres pályázatnak köszönhetően fejlesztjük a Tóváros és Toldi lakóparkok csapadékvíz elvezetését.  A nyertes kivitelezővel megtörtént az utolsó helyszíni bejárás, amely során minden fennmaradó műszaki kérdés tisztásra került. A beruházás a szerződéskötést követően indul.


Ajánlott hírek

Ajánlott
2019.szeptember.13

Korábban a nagy esőzések következtében komoly gondot okozott a Huszka Jenő utca elején a lezúduló víz, több esetben szükségessé vált a szivattyúzás is.

A helyzet orvoslása érdekében az Önkormányzat korábban pályázatot nyújtott be a Pénzügyminisztérium által meghirdetett Települések felszíni csapadékvíz-elvezető létesítményeinek fejlesztése, a települési vízgazdálkodás korszerűsítésének támogatása Pest megye területén című felhívására, amelyet sikeresen el is nyert.

Ajánlott
2020.július.31

A Képviselő-testület júliusi ülésén döntés született arról, hogy az Önkormányzat rendeletben szabályozza a csapadékvíz elvezetését az ingatlanok területéről annak érdekében, hogy egy nagyobb esőzés következtében az Önkormányzat által telepített szikkasztóárkok, csatornák céljuknak megfelelően működhessenek.

Ajánlott
2020.február.05

Várhatóan Február 7-én a Duna magas vízszintje miatt a Duna sor (Rév és Kiscsurgó utca közötti szakasza) lezárásra kerül, a konténerbüfék ideiglenesen el lesznek távolítva, a hétvégén nem üzemelnek. Ahogy az apadás engedi nyitják vissza az utcát. A strandon található büféket pedig a terület száradása után telepítik vissza.

DIÓSSI CSABA

Dunakeszi Város Polgármestere

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden, Dunakeszit érintő fontos eseményről.

Írjon nekünk

Közérdekű

Elérhetőségeink

Dunakeszi Polgármesteri Hivatal:

Személyes ügyfélszolgálat:

2120 Dunakeszi, Fő út 25.

Elérhetőségek:
Központi ügyfélvonal: +36 27 542 800
Központi telefax: +36 27 341 182

Közvilágítás hibabejelentés:
(EUROVILL Kft.; 0-24 óráig hívható)

Telefon: + 36 80 980 030
Email: kozvilagitas@kozvilagitas.hu

DMRV Zrt. hibabejelentés (0-24 óráig hívható):

Telefon: +36 27 511 511

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: +36 70 380 6473

Email címek:
Központi: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu
Jegyző: jegyzo@dunakeszi.hu

Nyitvatartás:

 

Hétfő 08:00 - 17:30
Kedd 08:00 - 16:00
Szerda 08:00 - 16:00
Csütörtök 08:00 - 16:00
Péntek 08:00 - 12:00

 

Főépítészi iroda ügyfélfogadása

2020 március 1-jétől:

Hétfő
(ügyfélszolgálat)
13:00 - 17:30

Szerda
Passa Gábor
főépítész

13:00-16:00
 

Péntek
(ügyfélszolgálat)

08:00 - 12:00

Polgármesteri beszámolók

Dunakeszi Polgár

Dunakeszi Post

Városi Sportegyesület Dunakeszi

Gérecz Attila Tanuszoda

Széchenyi Terv Plusz

Új Széchenyi terv