Kultúra

2020.09.24

Ingyenes komolyzenei koncertsorozat indul Dunakeszin

Tíz héten át, minden csütörtökön 17:00 órai kezdettel ingyenes komolyzenei koncertsorozat indul városszerte.

Október elsején, a Zene Világnapján indul útjára az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának legújabb projektje, amelynek egyik kiemelt célja a komolyzene szélesebb körű népszerűsítése. Ennek érdekében új elemként rendszeres köztéri koncertsorozatot indítanak az 5000 főnél nagyobb településeken, így Dunakeszin is. A hangversenyekkel a városok terein találkozhatnak az ott élők tavasztól őszig. A meghirdetett alkalmak a családok, lakók hétvégi programjait gyarapíthatják és ingyenesen látogathatók.

A Tér-Zene koncertsorozat első fellépőiként a Szeged Trombone Harsonaegyüttes szórakoztatja a dunakeszi lakosokat a Casalgrande téren Gyivicsán György művészeti vezető irányításával. Az együttest jellemző magas szintű szakmai felkészültségnek, csapatszellemnek és egyedülálló repertoárnak, valamint az utóbbi években bekövetkezett és a mai napig tartó hangszertechnikai fejlődésnek köszönhetően a formáció a zenetörténet nagy mestereinek műveiből készült átiratokat képes már-már nagyzenekari hangzásban megszólaltatni. Mivel erre a különleges felállásra korlátozott számban készültek darabok, az együttes műsorán javarészt átiratokkal találkozhat a közönség. A több száz évnyi értékes, írott zeneirodalmat felölelő műsorkészletük a reneszánsz muzsikától a klasszikán és romantikán át egészen a kortárs zenéig terjed. Színes repertoárjukhoz tartoznak további jazz és könnyűzenei számok, valamint filmzene adaptációk. Az átiratokat kezdetektől a Szegedi Harsonaegyüttes privát hangszerelője, Simon Áron készíti.

Kellemes időtöltést és jó szórakozást kívánunk!

 

 

 

Annak érdekében, hogy minél több érdeklődőt lehessen bevonni a komolyzenei kultúra vérkeringésébe – aktív muzsikusként és zeneszerető közönségként egyaránt – El kell érni, meg kell szólítani és be kell építeni a komolyzenei kultúra vérkeringésébe azokat a társadalmi rétegeket is, akik eddig nem találkoztak a magas színvonalon, élőben előadott komolyzenével, tehát kultúrpolitikai szempontból törekedni kell a komolyzenei szolgáltatások országos lefedettségét elősegítő stratégia biztosítására

Ennek érdekében, a komolyzenei szolgáltatások palettáján új elemként megjelent a rendszeres köztéri koncert, miszerint legyen lehetőség rendszeresen komolyzenei koncerteket hallgatni az 5000 főnél nagyobb településeken (278 település) országszerte, igazodva az adott település kulturális berendezkedéséhez.

A komolyzene társadalmasítása érdekében, a zeneművészeti szervezeteink által, éves szinten 5030 – amelyből köztéri (2224), egyházi (556) és ifjúsági (2250) – koncert megvalósítására törekszik a kulturális ágazat.

 

Egyéb információk a téma kapcsán:

Tudományos kutatások sora igazolja a zene jótékony hatását. A tanulásra gyakorolt fejlesztő stimulációi, a kreativitásra gyakorolt jótékony hatása és a lélekhez vezető egyedi útjai minden embert gazdagítanak. Sokan mégsem találkoznak az élő klasszikus zenei élménnyel, mert vagy a családi környezetükben nem érték vagy mert anyagilag nincs rá lehetőségük, hogy koncertre járjanak, zenét tanuljanak.  A kormány elkötelezett abban a kérdéskörben, hogy a klasszikus zenét olyanokhoz is eljuttassa, akik nem találkoznak vele mindennapjaik során.

Ennek jegyében Tér-zene koncerteket szerveznek országszerte a zenei élet szereplőinek részvételével Magyarország minden 5000 főnél nagyobb településén.

A projekt a zene világnapja alkalmából, szeptember utolsó hetében indul országszerte.


Ajánlott hírek

Ajánlott
2018.február.26

Az előző években Dunakeszi Város Önkormányzatának férfi tagjai egy apró figyelmességgel köszöntötték városunk intézményeinek női dolgozóit a nemzetközi nőnap alkalmából, ezen kívül a lakosságáról sem feledkeztünk meg, ugyanis a városvezetés egy üdvözlőlappal kedveskedett minden Dunakeszin élő hölgynek.
Idén új meglepetéssel szeretnénk köszönteni a nőket, asszonyokat.

Ajánlott
2019.március.08

Az Önkormányzat a tavalyi évben nőnap alkalmából egy gálakoncerttel kedveskedett a város hölgyeinek, amelyre a nagy népszerűség miatt rohamosan fogytak a regisztrációs jegyek. Erre való tekintettel idén március 8-án két időpontban is megrendezésre kerül a nőnapi operettgála a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar és vendégművészek előadásában.

Ajánlott
2018.július.25

Hasenfracz Bernadett neve sokaknak csenghet ismerősen a 2018-as Dunakanyar Hangja tehetségkutató versenyből, ugyanis énektudásával Dunakeszi különdíjazottja lett.

DIÓSSI CSABA

Dunakeszi Város Polgármestere

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden, Dunakeszit érintő fontos eseményről.

Írjon nekünk

Közérdekű

Elérhetőségeink

Dunakeszi Polgármesteri Hivatal:

Személyes ügyfélszolgálat:

2120 Dunakeszi, Fő út 25.

Elérhetőségek:
Központi ügyfélvonal: +36 27 542 800
Központi telefax: +36 27 341 182

Közvilágítás hibabejelentés:
(EUROVILL Kft.; 0-24 óráig hívható)

Telefon: + 36 80 980 030
Email: kozvilagitas@kozvilagitas.hu

DMRV Zrt. hibabejelentés (0-24 óráig hívható):

Telefon: +36 27 511 511

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: +36 70 380 6473

Email címek:
Központi: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu
Jegyző: jegyzo@dunakeszi.hu

Nyitvatartás:

 

Hétfő 08:00 - 17:30
Kedd 08:00 - 16:00
Szerda 08:00 - 16:00
Csütörtök 08:00 - 16:00
Péntek 08:00 - 12:00

 

Főépítészi iroda ügyfélfogadása

 

2020 március 1-jétől:

 

 

Hétfő
(ügyfélszolgálat)
13:00 - 17:30

Szerda
Passa Gábor
főépítész

 

13:00-16:00
bejelentkezés:
foepitesz@dunakeszi.hu

Péntek
(ügyfélszolgálat)

08:00 - 12:00

Polgármesteri beszámolók

Dunakeszi Polgár

Dunakeszi Post

Városi Sportegyesület Dunakeszi

Gérecz Attila Tanuszoda

Új Széchenyi terv