Kultúra

2020.09.24

Ingyenes komolyzenei koncertsorozat indul Dunakeszin

Tíz héten át, minden csütörtökön 17:00 órai kezdettel ingyenes komolyzenei koncertsorozat indul városszerte.

Október elsején, a Zene Világnapján indul útjára az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának legújabb projektje, amelynek egyik kiemelt célja a komolyzene szélesebb körű népszerűsítése. Ennek érdekében új elemként rendszeres köztéri koncertsorozatot indítanak az 5000 főnél nagyobb településeken, így Dunakeszin is. A hangversenyekkel a városok terein találkozhatnak az ott élők tavasztól őszig. A meghirdetett alkalmak a családok, lakók hétvégi programjait gyarapíthatják és ingyenesen látogathatók.

A Tér-Zene koncertsorozat első fellépőiként a Szeged Trombone Harsonaegyüttes szórakoztatja a dunakeszi lakosokat a Casalgrande téren Gyivicsán György művészeti vezető irányításával. Az együttest jellemző magas szintű szakmai felkészültségnek, csapatszellemnek és egyedülálló repertoárnak, valamint az utóbbi években bekövetkezett és a mai napig tartó hangszertechnikai fejlődésnek köszönhetően a formáció a zenetörténet nagy mestereinek műveiből készült átiratokat képes már-már nagyzenekari hangzásban megszólaltatni. Mivel erre a különleges felállásra korlátozott számban készültek darabok, az együttes műsorán javarészt átiratokkal találkozhat a közönség. A több száz évnyi értékes, írott zeneirodalmat felölelő műsorkészletük a reneszánsz muzsikától a klasszikán és romantikán át egészen a kortárs zenéig terjed. Színes repertoárjukhoz tartoznak további jazz és könnyűzenei számok, valamint filmzene adaptációk. Az átiratokat kezdetektől a Szegedi Harsonaegyüttes privát hangszerelője, Simon Áron készíti.

Kellemes időtöltést és jó szórakozást kívánunk!

 

 

 

Annak érdekében, hogy minél több érdeklődőt lehessen bevonni a komolyzenei kultúra vérkeringésébe – aktív muzsikusként és zeneszerető közönségként egyaránt – El kell érni, meg kell szólítani és be kell építeni a komolyzenei kultúra vérkeringésébe azokat a társadalmi rétegeket is, akik eddig nem találkoztak a magas színvonalon, élőben előadott komolyzenével, tehát kultúrpolitikai szempontból törekedni kell a komolyzenei szolgáltatások országos lefedettségét elősegítő stratégia biztosítására

Ennek érdekében, a komolyzenei szolgáltatások palettáján új elemként megjelent a rendszeres köztéri koncert, miszerint legyen lehetőség rendszeresen komolyzenei koncerteket hallgatni az 5000 főnél nagyobb településeken (278 település) országszerte, igazodva az adott település kulturális berendezkedéséhez.

A komolyzene társadalmasítása érdekében, a zeneművészeti szervezeteink által, éves szinten 5030 – amelyből köztéri (2224), egyházi (556) és ifjúsági (2250) – koncert megvalósítására törekszik a kulturális ágazat.

 

Egyéb információk a téma kapcsán:

Tudományos kutatások sora igazolja a zene jótékony hatását. A tanulásra gyakorolt fejlesztő stimulációi, a kreativitásra gyakorolt jótékony hatása és a lélekhez vezető egyedi útjai minden embert gazdagítanak. Sokan mégsem találkoznak az élő klasszikus zenei élménnyel, mert vagy a családi környezetükben nem érték vagy mert anyagilag nincs rá lehetőségük, hogy koncertre járjanak, zenét tanuljanak.  A kormány elkötelezett abban a kérdéskörben, hogy a klasszikus zenét olyanokhoz is eljuttassa, akik nem találkoznak vele mindennapjaik során.

Ennek jegyében Tér-zene koncerteket szerveznek országszerte a zenei élet szereplőinek részvételével Magyarország minden 5000 főnél nagyobb településén.

A projekt a zene világnapja alkalmából, szeptember utolsó hetében indul országszerte.


Ajánlott hírek

Ajánlott
2018.február.26

Az előző években Dunakeszi Város Önkormányzatának férfi tagjai egy apró figyelmességgel köszöntötték városunk intézményeinek női dolgozóit a nemzetközi nőnap alkalmából, ezen kívül a lakosságáról sem feledkeztünk meg, ugyanis a városvezetés egy üdvözlőlappal kedveskedett minden Dunakeszin élő hölgynek.
Idén új meglepetéssel szeretnénk köszönteni a nőket, asszonyokat.

Ajánlott
2019.március.08

Az Önkormányzat a tavalyi évben nőnap alkalmából egy gálakoncerttel kedveskedett a város hölgyeinek, amelyre a nagy népszerűség miatt rohamosan fogytak a regisztrációs jegyek. Erre való tekintettel idén március 8-án két időpontban is megrendezésre kerül a nőnapi operettgála a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar és vendégművészek előadásában.

DIÓSSI CSABA

Dunakeszi Város Polgármestere

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden, Dunakeszit érintő fontos eseményről.

Írjon nekünk

Közérdekű

Elérhetőségeink

Dunakeszi Polgármesteri Hivatal:

Személyes ügyfélszolgálat:

2120 Dunakeszi, Fő út 25.

Elérhetőségek:
Központi ügyfélvonal: +36 27 542 800
Központi telefax: +36 27 341 182

Közvilágítás hibabejelentés:
(EUROVILL Kft.; 0-24 óráig hívható)

Telefon: + 36 80 980 030
Email: kozvilagitas@kozvilagitas.hu

DMRV Zrt. hibabejelentés (0-24 óráig hívható):

Telefon: +36 27 511 511

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: +36 70 380 6473

Email címek:
Központi: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu
Jegyző: jegyzo@dunakeszi.hu

Nyitvatartás:

Hétfő 08:00 - 17:30
Kedd 08:00 - 16:00
Szerda 08:00 - 16:00
Csütörtök 08:00 - 16:00
Péntek 08:00 - 12:00

 

Főépítészi iroda ügyfélfogadása

2020 március 1-jétől:

Hétfő
(ügyfélszolgálat)
13:00 - 17:30

Szerda
Passa Gábor
főépítész

13:00-16:00
 

Péntek
(ügyfélszolgálat)

08:00 - 12:00

Polgármesteri beszámolók

Dunakeszi Polgár

Dunakeszi Post

Városi Sportegyesület Dunakeszi

Gérecz Attila Tanuszoda

Új Széchenyi terv