Hivatali ügyek leírása

Ügyintézés - Iparker - Ipari tevékenység

Ügyleírás:

Bejelentés, és engedély köteles ipari tevékenység folytatására irányuló bejelentési eljárás

Az ipari tevékenységekre vonatkozó jogszabály előírja, hogy mely tevékenység bejelentés-köteles, illetve telepengedély köteles.

A tevékenységeknél mindig szükséges tisztázni, hogy az adott területen, címen végezhető-e az adott tevékenység. Ezért ezzel kapcsolatban vagy meg kell nézni a Helyi Építési Szabályzatot, illetve tájékoztatást kell kérni a főépítésztől, hogy az adott terület milyen építési övezetbe tartozik és az építési övezet tartalmazza, hogy ott milyen tevékenységet lehet folytatni.

Amennyiben a formanyomtatvány a mellékleteivel együtt megfelel a jogszabályi előírásoknak a bejelentés-köteles ipari tevékenységet a jegyző a bejelentés alapján nyilvántartásba veszi, arról a tevékenységet végző igazolást, a társhatóságok pedig értesítést kapnak.

A telepengedély köteles ipari tevékenységnél a szakhatóságokkal együtt helyszíni szemlét kell tartani. A szakhatósági állásfoglalások megérkezése után lehet a telepengedély határozatot kiadni úgy, hogy a telepengedély-határozatba bele kell foglalni a szakhatósági állásfoglalásokat is.

Az ipari tevékenység adataiban történő bármilyen változást a jegyzőhöz haladéktalanul be kell jelenteni.

Hatáskör és illetékesség:

A hatáskört az eljárásban a települési jegyző gyakorolja. A tevékenység illetékessége az a terület, ahol a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységet végzik.

Szükséges okiratok, mellékletek:

  • Formanyomtatvány
  • Nem a kérelmező tulajdonában lévő terület esetében a használat jogcímére vonatkozó okirat másolata, a tulajdoni lap kivételével,
  • Haszonélvezet esetében – ha nem a tulajdonos vagy a haszonélvező a tevékenység végzője – a haszonélvező hozzájárulását igazoló okirat másolata,
  • Közös tulajdonban álló terület esetében, ha nem valamennyi tulajdonostárs a tevékenység végzője, a tulajdonostársak hozzájárulását igazoló okirat másolata,
  • Gazdasági társaság esetén cégkivonat és aláírási címpéldány,
  • Egyéni vállalkozó esetén igazolás a vállalkozó nyilvántartásba vételéről,

Ipari tevékenységet végzők nyilvántartása

A jegyző az általa vezetett nyilvántartást a telepengedély, illetve a telep létestésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól szóló 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdése alapján az interneten közzéteszi.

Klikk ide a nyilvántartás megnyitásához

Alkalmazott jogszabályok:

57/2013. (II.27.) Kormányrendelet a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól

Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ)

Egyéb fontos tudnivalók.

Az ipari tevékenység bejelentése, illetve a telepengedély kérelem beérkezését követően a jegyző meggyőződik arról, hogy a helyi építési szabályzat, szabályozási terv, meghatározott övezeti besorolás, illetőleg azok hiányában az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 18. § (2) bekezdése szerint a bejelentésben, illetve telepengedély kérelemben feltüntetett telepen az adott tevékenység végezhető-e. Amennyiben igen, úgy a telep nyilvántartásba kerül, a nyilvántartásba vételről szóló igazolást, illetve határozatot a bejelentés, illetve kérelem másolatával együtt megküldi a szakhatóságoknak.

Felhívjuk a figyelmét, hogy:  

a csupán bejelentés-köteles ipari tevékenységek esetében is jogosult az önkormányzati hatóság helyszíni ellenőrzést lefolytatni, amely során kérheti, hogy mutassa be a Jegyző által kiállított igazolást, valamint ellenőrizheti az abban foglaltakat (vagyis a telepen végzett tevékenységet, nyitva tartási időt stb.).

Az ügytípus elektronikusan is intézhető, amennyiben rendelkezik ügyfélkapuval. Ügyindításhoz kattintson a képre.

 


Gyakran ismételt kérdések

Mikor szükséges telephely-engedély és mikor kell csak bejelenteni az ipari tevékenységet?

Az 57/2013. (II.27.) Kormányrendelet szabályozza, hogy melyik ipari tevékenységet kell csak bejelenteni és melyik ipari tevékenység engedélyköteles.

Mikor és hogyan értesülök a nyilvántartásba vételről, hogyan kaphatom meg az igazolást?

Az igazolás az ügyfélszolgálatunkon személyesen is átvehető (ez esetben a nyomtatványon fel kell tüntetnie egy telefonszámot, amin ügyintézőink felvehetik Önnel a kapcsolatot, illetve jeleznie kell, hogy a személyes átvételi formát választja), illetve postai úton is kérhető a kézbesítés.

Nyomtatványok - Bejelentés, és engedély köteles ipari tevékenység

DIÓSSI CSABA

Dunakeszi Város Polgármestere

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden, Dunakeszit érintő fontos eseményről.

Írjon nekünk

Közérdekű

Elérhetőségeink

Dunakeszi Polgármesteri Hivatal:

Személyes ügyfélszolgálat:

2120 Dunakeszi, Fő út 25.

Elérhetőségek:
Központi ügyfélvonal: +36 27 542 800
Központi telefax: +36 27 341 182

Közvilágítás hibabejelentés:
(EUROVILL Kft.; 0-24 óráig hívható)

Telefon: + 36 80 980 030
Email: kozvilagitas@kozvilagitas.hu

DMRV Zrt. hibabejelentés (0-24 óráig hívható):

Telefon: +36 27 511 511

Munkaidőn kívüli
műszaki ügyelet
telefon: +36 70 380 6473

Email címek:
Központi: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu
Jegyző: jegyzo@dunakeszi.hu

Nyitvatartás:

 

Hétfő 08:00 - 17:30
Kedd 08:00 - 16:00
Szerda 08:00 - 16:00
Csütörtök 08:00 - 16:00
Péntek 08:00 - 12:00

 

Főépítészi iroda ügyfélfogadása

2020 március 1-jétől:

Hétfő
(ügyfélszolgálat)
13:00 - 17:30

Szerda
Passa Gábor
főépítész

13:00-16:00
 

Péntek
(ügyfélszolgálat)

08:00 - 12:00

Polgármesteri beszámolók

Dunakeszi Polgár

Dunakeszi Post

Városi Sportegyesület Dunakeszi

Gérecz Attila Tanuszoda

Széchenyi Terv Plusz

Új Széchenyi terv