! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Dunakeszi Duna Szabadstrand

KezdőoldalDunakeszi Duna Szabadstrand

Dunakeszi Duna Szabadstrand

Dunakeszi Város Önkormányzata az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a 2016-ban megvásárolt területet, ahol a kutyával érkezők számára is biztosít egy partszakaszt. A kutyussal érkezők számára az alsó partszakasz lett elkülönítve, amely mellett büfé is üzemel, hogy négylábú kedvencünkkel is igazán élvezhető legyen a strandolás, kikapcsolódás.

Akadálymentes szolgáltatások

Strand szolgáltatások

Nyitvatartás

Szabadidő, turisztika

Megközelítés

A rehabilitációs szakmérnök által tervezett taktilis vezetősáv került kiépítésre a sétányon, így a legtöbb látogató kényelmesen közlekedhet és közelítheti meg a büféket, a partot, továbbá akadálymentes mosdó is rendelkezésre áll.

Strand eszközök kölcsönzése

Kölcsönözhető eszközök

A Dunakeszi Duna Szabadstrandon elérhetők vízi- és sporteszközök, mentőmellények, evezők, napozóágyak. 

  • SUP
  • négy személyes kenu
  • egyszemélyes kajak
  • kétszemélyes kajak
  • napozóágyak

A Dunakeszi strandra látogatók számára a kölcsönzött vízieszközökkel változatosabb az aktív kikapcsolódás.

Kényelem

Környezet

A napozóstégek a pihenést, napozást szolgálják, strandőrség vigyáz a rendre és a tisztaságra a napközbeni órákban.

A parkosítással a sétány melletti ligetes területen öntözőrendszer látja el a a pázsit és az 1000 db nárcisz folyamatos vízellátását.

Zuhanyzó, komplex és akadálymentes mosdó, öltöző, széf

Az időtöltést a további pihenőpadok kihelyezése mellett: kültéri zuhanyzó, öltöző, 3 napozóstég, házirend és információs táblák, szelektív hulladékgyűjtők, strandszéf, digitális tábla teszi kényelmessé.

Modern, tisztán tartott komplex és akadálymentes mosdó, amelyben baba-mama szobák és gyermek mosdó is kialakításra került.

Biztonság

Strandőrség

Május 31 – szeptember 8. között állandó strandőrség működik a helyszínen. Probléma, baleset, észrevétel esetén bátran kereshetők.

Hétfő – Péntek: 9.00 – 20.00

Hétvégén és ünnepnapokon: 9.00 – 20.00

Kamerák, széf

Biztonsági kamerák és strandszéf segítik a praktikus és biztonságos szabadidős tevékenységeket a partszakaszon.

Nyitvatartás

A strand területe egész évben ingyenesen látogatható, a strand szolgáltatásai június 1- augusztus 31 között biztosítottak.

Szabadidős program helyszínek

Gasztonómia

A Strand sétányon három büfé is üzemel, amelyek késő esti nyitvatartással várják vendégeiket.

A Strandról északi irányba haladva a Duna soron – amely autós forgalomtól elzárt sétány –, 800 m távolságra található kettő étterem, illetve további 300 m sétával elérhető még egy étterem és egy büfé is.

Strand játszótér

A Strand sétány közepén, fákkal teljesen árnyékolt játszótér került kialakításra, így a gyermekek a közvetlen napsütéstől védve tudnak játszóterezni.

Madárlátta tanösvény

2018-ban Dunakeszi Város Önkormányzata a Duna-parti fejlesztések keretében tanösvényt alakított ki a dunai szabadstrand fás területén. Az ösvény ismeretterjesztő táblák és interaktív feladatok segítségével mutatja be a Duna-parti állat- és növényvilágot. A látogatók a terület madarairól és halairól szerezhetnek bővebb információkat. A tanösvényi táblák szövegének tartalmában a Madártani Egyesület és a Dunamenti Sporthorgász Egyesület nyújtott segítséget az Önkormányzatnak.

2022-ben – részben – megújult a Tanösvény, neve Madárlátta Tanösvény lett. Az útvonalon interaktív szemléltetõ eszközök felhasználásával mutatjuk be környezetünk állat- és növényvilágának egy szeletét. A megvalósításban segítségünkre volt a Börzsöny Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amelyek közremûködésével pályázati forrást is nyertünk a projekthez. A tanösvény részét képezi egy komplex mászóvár is.

Katonadomb

2013-ban a rendezvények sikerét és a szabadtéri sportolás igényét látva a Katonadombon egy, az év bármely szakaszában mindenki által szabadon használható szabadidőparkot alakított ki az Önkormányzat. A városi események alkalmával rendezvényhelyszínként szolgál. A leburkolt területen kosárlabda- és tengópálya kialakítására került sor, továbbá pinpongasztalokat helyeztek el. A kerítés mentén parkolókat alakítottak ki.

2015-ben játszótér létesült a területen, ahol padokat és szemétgyűjtőket is kihelyezett az Önkormányzat. Létrejött a felnőttek részére kialakított fitneszpark is.

2016 májusában, a városi gyereknapon adták át a Katonadombon a 28 méter hosszú, 7 méter magas, hajó alakú élménymászókat a helyi közösségnek. Az óriásmászóka teljes mértékben önkormányzati forrásból létesült.

2020-ban két új ugrálófelülettel bővült a Katonadomb.

Szabadtéri fitneszpark

A Katonadombon 2015 őszén kezdődött meg a felnőtt fitneszeszközök telepítése, az új közösségi teret 2016 májusában, a gyereknap alkalmával adták át.

Római kori kikötőerőd

Háza építése során Hirschberg Attila római kori emlékekre bukkant. Értesítette a Magyar Nemzeti Múzeum régészeit, akik a feltárást elvégezték. Háza szuterrén szintjén Hirschberg Attila a Magyar Nemzeti Múzeum segítségével magánmúzeumot rendezett be és üzemeltet, a római kori emlékek műemléki védelem alatt állnak. A kiállítás a rómaiak életébe nyújt bepillantást, és bemutatja az itt talált használati tárgyakat is. A déli fal egy darabja is a kiállítás része.

Kiscsurgó sétány

2022 tavaszán kezdődött a Kiscsurgó völgyének rendezése, a vizes élőhely rehabilitációja. A munkálatok során biztonságosan járható sétány jött létre, amely a Duna sor felől egy fogadó tértől indul. Az egykori, de ma is kontúrjaiban fellelhető időszakos tavakból négyet helyreállítottak. A tavak felett lábakon álló pallósor vezet át, néhol kiszélesedve, kis teret alkotva. A tisztásokon kisebb tereket, pihenőhelyeket hoztak létre. Az utak egy része mulccsal borított, a fapallós átjárók és hidak mellett lépcsők is vezetnek fel a területről. Ezzel sikerült megőrizni a Kiscsurgó völgyének természetességét, utóbbira a rehabilitáció során használt anyagok révén is törekedett a város. A sétányok mellé vizes, üde élőhelyekre jellemző virágos növények kerültek: mocsári írisz, mocsári gólyahír, tűzpiros lobélia, gyékény, káka.

A sétány és a Duna sor kereszteződésben hoztuk létre a sétány indító/fogadóterét. A Kiscsurgó patak itt már betonfalak közt folyik – a falak fölé teljes szélességben egy palló burkolatú térrész került. Az egykori rendezetlen, parkolónak használt teret felszámoltuk, helyén burkolt köztéret hoztunk létre – zöldfelületet (sok évelő növénnyel) és pihenésre alkalmas területet utcabútorokkal. Ide helyeztük át a régi strand felújtott kapuját, amelynek oldalsó szárnyai lakatfalként működnek.

Térkép

Parkolás autóval

A Strand északi bejáratánál (Liget utca dunai vége) 30 db parkoló található. A Strandtól 200 m távolságra, a Katonadomb park keleti oldalán 84 db gépjárművel tudnak parkolni az ideérkezők, továbbá a Kiserdő utca dunai végénél, a Strandtól 400 m távolságra 122 db parkolót találnak a látogatók.

Kerékpárral érkezőknek

Közvetlenül a Strand keleti oldalán fut az EuroVelo6 kerékpárút, amely Budapest felől érkezik és Vác felé megy tovább a Dunakanyarba vezető kerékpárútba történő becsatlakozással, így a Strand közvetlenül elérhető mind déli, mind északi irányból.

Ezen kívül a Fő út Liget utca – Szent István körforgalom közötti szakaszán futó kerékpárútról a Liget utcai kerékpárútra tudnak rákanyarodni és azon egészen a Strand északi bejáratáig tudnak tekerni az ebből az irányból érkező kerékpárosok.

A Szentendrei-szigetről a Horányi révnél komppal érkezők szintén az északi irányból idevezető kerékpárúton tudják a Strandot elérni.

Tömegközlekedés

A vonattal érkezőknek a Dunakeszi-Gyártelep megállóban érdemes leszállni, a távolsági busszal közlekedőknek a Dunakeszi Fő úti Liget utca megállókat (mindkét irányban) javasoljuk.