! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Dunakeszi Anno

KezdőoldalDunakeszi Anno

Dunakeszi, a mi városunk!

Együtt könnyebb!

A mai Dunakeszi hosszú múltra tekint vissza. Először 1255-ben, IV. Béla király egyik adománylevelében említették név szerint a települést, de a régészeti leletek és a történeti feljegyzések alapján tudjuk, hogy már a X. század végén létezett településünk.
Földrajzi fekvéséből adódóan, háborús helyzetekben a lakosság rendszerint szétfutott, de mindig újratelepült a falu. 1715 óta állandóan lakott településnek számít. Eleinte a Felsőtabánban, majd a mai Szent István utca környékén éltek eleink.

A faluhoz tartozott Alag-puszta, Kisalag (ma: Fót része), de a Duna-part, sőt a mai Gyártelep is. Az évszádok folyamán a település mindinkább kiépült. Mérföldkövet jelentett a vasút megépítése (1846), a Magyar Lovaregylet telekvásárlása (1890) és a lóversenypálya, valamint a tréningtelep kiépítése is.
Az évszázadok folyamán alakult ki a mai település, amelynek napjainkra már közel 45.000 lakosa van. Ismerje meg városunk múltját, történetét!

31.06 km2

43.490 lakos

30 km bicikliút

1. Régi falu 2. Községháza 3. Paradicsom

Keszi, keszi, de milyen keszi?

A Keszi törzs, illetve annak leszármazottai számos települést alapítottak a történeti Magyarország területén. A mai Budapest környékén kettőt is: Budakeszit és Dunakeszit.

Eleinte a Keszi településeknek nem volt megkülönböztető nevük, így még a káptalanoknál is előfordult keveredés e kérdésben. A megkülönböz

Középkor

„Olyan szép ez a vagón!” – Az aranykocsi

1938-ban, I. (Szent) István király halálának 900. évfordulójának méltó megünneplése érdekében megszületett a terv, hogy a Szent Jobb végigjárja a történelmi Magyarországot.

A püspöki székhelyeken nagy ünnepségek keretében kiemelték az ereklyét.
A Szent Jobb szállítására a MÁV Dunakeszi Főműhelyé egy sz

1938

A Lenin szobor esete

1975. április 22-én állították fel a dunakeszi Lenin szobrot, a Nap utcai lakótelep „főterén”. A szobrot eredendően Karcag városa számára készítette Segesdi György szobrászművész, 1965-ben. Mivel ábrázolásmódja nem volt hagyományos, ezért Karcag nem fogadta el, így raktárba került.

Végül, 10 évvel később, a megyei pártbizottság kezdeményezésére érkezett Dunakeszire. Az a

1957

A Katonadomb

Mindannyian szeretjük a Katonadombot, amelynek története az 1848/49-es szabadságharcig nyúlik vissza. Történt ekkor, hogy a tavaszi hadjárat során Görgey Artúr, a magyar sereg főparancsnoka Vác bevételére készült, de tartott attól, hogy Budáról a császári hadak megindulnak a város megsegítésére.

A Kmety-hadosztályt így Dunakeszire rendelte, akikhez további seregrészek is

1848/49

Érdekli mi történt még?

Kattintson tovább és tovább kalauzoljuk a múlt eseményeibe. A dunakeszi helytörténeti weboldalon minden olyan fontos információt összegyűjtöttünk ami szeretett városunkkal és lakóival kapcsolatos. Ismerje meg a múltunkat, hogy együtt építhessük a jövőnket!