! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Átadták az EuroVelo 6 kerékpárút Dunakeszi szakaszát

KezdőoldalHírekÁtadták az EuroVelo 6 kerékpárút Dunakeszi szakaszát
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Fejlesztések
2021-06-04

Dunakeszi bekerült nemcsak az országos, hanem a nemzetközi kerékpáros vérkeringésbe.

Hivatalos átadóval ért véget az EuroVelo6 kerékpárút megvalósítási projektje. Az eseményen részt vett Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, Dióssi Csaba polgármester és Nyul Zoltán, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházási vezérigazgató-helyettese.

Az 5,36 km hosszú szakasz Budapest közigazgatási határának környezetében a fővárosi Vasrózsa utcai meglévő kerékpárúthoz csatlakozik, majd halad Dunakeszi város irányába a Pallag utcai körforgalomú csomópontig a jelentős forgalmú, 2×1 sávos 2 sz. főút mellett.

Ezen a szakaszon önálló kerékpárút épült ki 3,3 m burkolatszélességgel, amely 3 x 1 méteres haladósávot jelent. A körforgalomtól a Fő úton való átvezetéssel a Folyam utcáig folytatódik 3 méter használati szélességgel az önálló kétirányú kerékpárút nyomvonal szakasz.

A Folyam utca mentén a Meder utcáig forgalomtechnikai beavatkozásra került sor, majd az Újszőlő utcáig vegyes használatú út került kialakításra. Az Újszőlő utcai csatlakozástól északi irányban a nyomvonal 3×1 haladósávos új nyomvonalú kerékpárútként csatlakozik a Dunakeszi, Liget utcai meglévő kerékpárúthoz.

Révész Máriusz az átadó ünnepségen elmondta:

A 3,3 méter széles új útszakasz része a franciaországi Nantes-ból kiinduló, a Fekete-erdőt érintő, a Duna mentén a Fekete-tengerig részben már megépült, 3600 kilométer hosszú EuroVelo 6 elnevezésű nemzetközi kerékpárút-hálózatnak. Az útvonal 450 kilométer hosszan szeli át Magyarországot, lehetővé téve a biciklis turizmus fellendítését is. Szerte Európában több százezer családnak nyújt már megélhetést az aktív turizmusnak ez a formája, és Magyarországon is fontos részévé válhat az idegenforgalomnak.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a NIF Zrt. kiemelt figyelmet fordít beruházásai során a környezet védelmére, a növényvilág megóvására. „Erre jó példa, hogy az önkormányzattal együttműködésben olyan műszaki megoldást találtunk, amely az érintett környezet megőrzésével jár. A környezeti terhek csökkentése érdekében a kerékpárút nyomvonalát minimálisan módosítottuk, így elkerülhetővé vált a nagy mennyiségű fakivágás.

A kivágott fák másfélszeres pótlásán túl 800 darab cserjét is elültettek a szakaszon. Az Újszőlő utcánál pedig egy meder alatt szigetelt árkot alakítottak ki, amelyben az összegyűjtött csapadékvíz el tud párologni, ezzel megakadályozva, hogy az útról szennyeződések jussanak a talajba” – részletezte a vezérigazgató-helyettes.

A dunakeszi Duna-parti szakaszon, a Katonadombnál egy új kerékpáros pihenőhely kialakítására is sor került, amelynek a közelében hamarosan egy ivókút is létesül.

Forrás: Uniós (VEKOP) és hazai

PST kód: B001.02

Kivitelezés szerződéses összege: nettó 749 828 990 Ft

Kivitelező: Penta Általános Építőipari Kft.

Műszaki tartalom: A fejlesztés Budapest és Dunakeszi között mintegy 5,36 km hosszú kerékpáros útvonalat érint, új nyomvonalú kerékpárút kiépítéssel, mezőgazdasági utak burkolásával, meglévő utakon forgalomtechnikai beavatkozásokkal.

  • Kerékpárút – 2×1 sáv új nyomvonalon: 4,92 km
  • Kerékpárút – Kerékpározásra kijelölt út: 0,44 km