! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Dunakeszi összefogott a dunai árvízi védekezésben is

KezdőoldalHírekDunakeszi összefogott a dunai árvízi védekezésben is
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Közérdekű
2024-01-12

„Dunakeszi összefog” – ez a jelmondat a Covid 19 járvány kitörése óta beégett a dunakesziek szívébe és ez érezhető volt az elmúlt hetekben is, amikor részt vettek az árvíz elleni védekezésben és segítették az önkormányzat munkáját.

Elvonult az árhullám, folyik az elöntött területek megtisztítása. A homokzsákok már begyűjtve, a szalagok leszedve, de a nedves talaj még emlékeztet minket a csaknem 7 méteres vízállásra. Dunakeszin a Katonadomb alatti sétány azért még víz alatt van, ide később térhet vissza a látogató, de sokat már erre sem kell várni. Aki követte a karácsonyi időszakban a történéseket, tapasztalhatta, hogy Dunakeszin azonnali és folyamatos volt a tájékoztatás, hogy a lakosság mikor mire számíthat. Ez pedig számos vagy inkább számtalan Duna-parti látogatót vonzott a folyópartra: vízbe gázoló gyerekek, gumicsizmában sétáló fiatalok, motorosok, biciklisek az izgalmassá vált partszakaszon, de volt, aki könnyű halfogás reményében horgászbottal érkezett. Az ünnepek ellenére az önkormányzat munkatársai a települési védelmi bizottság vezetőjének, a polgármesternek a vezényletével egész idő alatt ellenőrzés alatt tartották a vízszint emelkedést, amihez – az előrejelzéseket követve – igazították a lezárásokat, homokzsákfalak emelését.

Minden kollégánk odatette magát. Végig összhangban dolgoztak, ezért tudtunk mindig időben reagálni, ez a csapat nélkül nem ment volna. Nagyon köszönöm a munkájukat – mondta az árvízi tapasztalatokról lapunknak a polgármester. Büszkén hozzátette, Dunakeszi felkészültségét a katasztrófavédelem is érzékelte, egy szomszédos település számára tőlük kértek homokzsákokat.

Mint elmondta, az előrejelzések és tapasztalatok alapján a további szükséges lépéseket is megtette az önkormányzat:

  • aktualizálták a veszélyelhárítási terv aktualizálva
  • újabb takarókkal, tábori ágyakkal, aggregátorral és homokzsákokkal szélesítik ki az eddigi polgárvédelmi csomagot
  • helyreállítja és új megoldással rögzíti a Kiscsurgó völgyének fahídját

Keller Anikó aljegyző, a lakosságszolgálati és polgármesteri kabinet vezetője volt a készenléti csapat operatív irányítója, aki elárulta, bár nehézséget jelentett, hogy az Országos Vízjelző Szolgálat a hivatalos előrejelzés keretében egyik napról a másikra változtatta a tetőzési magasságot, már december 22-én felkészültek az előttük álló feladatra, amikor plusz 5000 db homokzsákot szereztek be Dunakeszinek.

Először nem számítottunk arra, hogy szükség is lesz rá, de a biztonság kedvéért azonnal megkezdtük a töltésüket. Ezt jól tettük, mert a Hydroinfo előrejelzése alapján látható volt, hogy a Duna németországi és osztrák szakaszainak vízállásához képest, Szlovákiában jelentős az emelkedés az előző napi adatokhoz képest, ami a korábbi adatok alapján plusz 20 cm-s emelkedést eredményezett, ezzel 700 centiméter fölé emelve a tetőzési pontot. Ekkor, 2023, december 27-én elrendeltük a másodfokú készültséget – idézte vissza a történteket az operatív irányító.

Csoma Attila, a Duna-parti körzet önkormányzati képviselője és Ignéczi István, az önkormányzat polgárvédelmi referense is bőven kivette a részét a munkából, személyesen kereste fel az érintett lakóingatlanok tulajdonosait, hogy tájékoztassa őket, mire számíthatnak és megkérdezze, miben tud segítséget nyújtani az önkormányzat.

Mindenki nagyon köszönte a segítségünket és a gyors reagálást, amihez az is kellett, hogy a helyiek minden észlelésüket bejelentették a DunakesziApp-on keresztül, így a feladatokat rögtön az illetékes kollégáknak tudtuk delegálni – magyarázta Keller Anikó, aki hozzátette, helyi cégek, vállalkozások is megmozdultak és segítettek a védekezésben.