! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Árvíz a Dunán

KezdőoldalHírekÁrvíz a Dunán
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Közérdekű | Strand | Zöld Dunakeszi
2024-09-14

Cikkünk folyamatosan frissül.

Dunakeszi összefog. Sokan keresnek bennünket, hogy szívesen segítenének az árvízi védekezésben. Az előrejelzések szerint, lesz is szükség az összehangolt munkára, egyelőre kisebb létszámban. Nagy segítségre akkor lesz szükség, ha a víz eléri a 2-es főutat.
Készítettünk egy jelentkezési lapot, kérjük, aki szeretne részt venni, ezen keresztül regisztráljon, hogy a kollégáinknak könnyebb legyen a csapatok szervezése. Az egész város nevében előre is köszönjük mindenkinek az önzetlen támogatást, kollégáim minden jelentkezővel fel fogják venni a kapcsolatot.

09.19. Csütörtök

A Dunai árvízhelyzet miatt a 2. sz. főút  27+680 – 29+000 kmsz. (Göd-Sződliget) között Budapest-Vác-Rétság-Hont elsőrendű főút közötti szakaszát a mai napon  07:00-kor ideiglenesen lezárt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kerülni a 21107 j. Felsőgöd bekötő úton keresztül lehetséges az M2 autóút irányába.

Az árvíz miatt a 2. sz. főút 34+000 kmsz. (Rádi úti csomópont) és a 2. sz. főút 32+750 kmsz.  (2104 j. Gödöllői út)  közötti szakaszát és a csatlakozó önkormányzati utakat is ideiglenesen lezárták.

A lezárás előreláthatólag 2024.09.28-ig tart.

Vadak az úton

A vadállomány folyamatosan menekül az életterüket elfoglaló áradó Duna elől, ezért kérjük az autósokat, a 2. sz. főúton óvatosan vezessenek. Köszönjük!

vadveszély

09.18 Szerda

Elindult a kontrollált, irányított elárasztás a vízügyi szakemberek ellenőrzése alatt. A gát átvágásának a célja, hogy ne véletlen helyen szakadjon át és az érkező árhullám káros hatásait mérsékeljék. Estére Székesdülőtől a Katonadombig a teljes ártér víz alatt lehet, de a főutat és a lakóingatlanokat nem veszélyezteti.

Kontrollált árasztás az árterületeken

Az áradás miatt szünetel a katonadombi mosdó használata

Az áradás miatt a Dunakeszi Duna Szabadstrandon is ki kellett kötnie a szolgáltatónak az elektromos elosztószekrényt, emiatt a strand és a Katonadomb park között található WC használata is átmenetileg szünetel.

Megértésüket köszönjük!

09.17 Kedd

Tájékoztatás a Volánbusz Zrt.-től:

A hazai folyók áradása miatt számos járat menetrendjében és útvonalában változások várhatók. Az árvizek következtében kialakult útlezárások és forgalmi korlátozások miatt egyes autóbuszok terelt vagy rövidített útvonalon közlekedhetnek. A következő napokban Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom vármegye Duna menti települései, és a Dunakanyar térsége érintett a forgalmi korlátozásokban.

 

Az árvízhelyzetben a Volánbusz autóbuszjáratainak közlekedésében változások várhatók, egyes útvonalakon késésekre és/vagy járatkimaradásokra kell számítani. Ezek egy része az útvonaltervezőkben nem lesz látható a folyamatosan változó körülmények miatt. Kérjük, utazásuk tervezése, illetve megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjanak a legfrissebb információkról a www.volanbusz.hu/arviz oldalon is. Köszönjük megértésüket!

Éjszakára megjelenik a víz a város déli részén – szándékosan

A 2-es főút melletti mezőgazdasági területen a vízügyi szakemberek átvágták a gátat, hogy utat engedjenek a folyónak. A közúti közlekedésre nem lesz hatással, a Fő útra nem önt ki a víz.

Homokzsákolás a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. telephelyén

Már több, mint 3000 homokzsákot töltöttünk

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai és az önkéntesek már több, mint 3000 homokzsákot töltöttek meg. Az árvíz által legjobban érintett Duna soron az ingatlantulajdonosok már hétfőn megkaphatták az igényelt zsákokat.

Közel 300-an szeretnének segíteni

A hétfőn meghirdetett önkéntes munkacsoporton keresztül már közel 300 ember ajánlotta fel segítségét a védekezésben. Legyen szó szállításról, lapátolásról vagy frissítők és szendvicsek biztosításáról, ezúton is hálásan köszönjük minden résztvevőnek a segítségét!

Emelkedik a Duna vízszintje

Az előrejelzéseknek megfelelően hamarosan gyors emelkedésnek indul a Duna vízszintje. Budapesten II. fokú készültség van érvényben. Az előrejelzés szerint a folyó ma éjszaka kezdi meg a látványos duzzadást. A szabadstrandi sétányt hétfőn éri el és lépi át a víz, ezért a vízparti büfék “kimentését” már pénteken megkezdték. A tetőzést  vasárnapra, 09.22-re jósolják 850 cm körül, közel a 2013-ban elért rekord méretű 891 cm-es vízálláshoz.

Összeült a Helyi Védelmi Bizottság

A Helyi Védelmi Bizottság minden szükséges előkészületet megtett, folyamatos készültségben állnak és ellenőrzik a vízszintemelkedést. A Duna közelében élő lakosság tájékoztatása folyamatos, és az érintett ingatlanok tulajdonosai hétfőtől homokzsákokat is igényelhetnek a 06-70/379-5979-es telefonszámon. Magas vízállásnál a kompközlekedés sem biztonságos, ezért — a szolgáltató tájékoztatása szerint — a horányi rév előreláthatólag kedden már nem indul el. Dunakeszi Város Önkormányzata arra kéri a lakosságot, hogy a Duna-partot a következő időszakban a személyi biztonságot figyelembe véve látogassák, a lezárt területet ne lépjék át. Lezárásokról, további óvintézkedésekről hétfőn dönt a Helyi Védelmi Bizottság.