! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Fejlesztettünk a Révész István Helytörténeti Gyűjteményben

KezdőoldalHírekFejlesztettünk a Révész István Helytörténeti Gyűjteményben
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Fejlesztések | Közérdekű
2022-03-30

132 éves sarokpadot restauráltunk és 60 darab archiváló dobozt vettünk a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény számára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Dunakeszi Város Önkormányzata sikeresen pályázott az NKA Múzeumok Kollégiuma által meghirdetett 2021. évi pályázati lehetőség keretében: támogatást nyertünk a Révész István Helytörténti Gyűjtemény számára 60 darab archiváló doboz beszerzésére és egy több, mint 130 éves sarokpad restaurálására.

A támogatás összege 300.000,-Ft, a támogató a Nemzeti Kulturális Alap.

A sarokpad 1890. évben készült, Kiss Veron és Veres István (vélhetően) nászajándéka volt. A festett felület elszíneződött, elpiszkolódott, több helyen erősen megkopott, lepergett, az ülőrészén szinte teljes egészében hiányzott. Szerkezetileg meggyengült, a csapolások enyvezése elengedett, élei, peremei hiányosak, a faanyag erősen rovarrágott, az ülődeszkák megrepedtek.

A restaurálás célja volt, hogy az eredeti szerkezetet és a festést konzerválással megőrizzünk, és csak a legszükségesebb, szerkezetileg erősen meggyengült, statikailag indokolt részek pótlásra kerüljenek, a retusálásnál pedig az esztétikailag fontos kiegészítéseket végezzük el.

A restaulásra elszállított pad: