! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Földi szúnyoggyérítés előzi meg a légi védekezést

KezdőoldalHírekFöldi szúnyoggyérítés előzi meg a légi védekezést
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Közérdekű
2021-08-05

Szúnyogirtó permetezésre lehet készülni a hétfő esti órákban.

Magyarország Kormánya elrendelte az ország területén történő csípőszúnyogok gyérítését, így Dunakeszin is központilag végzik el az irtást. Augusztus 9-én, napnyugta után földi kémiai szúnyoggyérítés előzi meg a másnapi légi permetezést. Rossz idő esetén tartaléknapok: 2021. augusztus 10-11.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.
  • A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

A szúnyoggyérítéseket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja koordinálja.