! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Hagyományőrző tavaszi hadjárat Dunakeszin

KezdőoldalHírekHagyományőrző tavaszi hadjárat Dunakeszin
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Esemény | Kultúra
2022-04-09

A Mogyoródi Sándor-Huszár Történelmi Lovas Hagyományőrző Egyesület huszárai Dunakeszire lovagoltak. A lelkes iskolás és óvodás csapatok már alig várták, hogy végre meghallják a lovasság patkódobogását.

Ferenczi János hagyományőrző huszár alezredes, a Mogyoródi huszárok csapatkapitánya Sipos Dávid alpolgármester úrnak jelentette, a hagyományőrző tavaszi hadjárat 173. évfordulója alkalmából verbuválásra megérkezett.

Az ünneplő gyülekezet a Himnusz elhangzását követően hallhatta alezredes úr történelmi beszámolóját. Milyen fontos, hogy a gyerekeknek is legyen ismerete arról, hogyan néztek ki a huszárok, milyen jelentőséggel bírtak a 1848/49-es szabadságharc idején. A huszárok lovon ülnek, nagyon fegyelmezettek, ahogyan a lovaik is, ha egy puska eldörren, a ló akkor sem bokrosodik meg.

Az egyesület 15 éve alakult, Mogyoród települése nagyon büszke a huszáraira, minden ünnepségen számítanak a megjelenésükre. Ferenczi János örömmel számolt be, hogy 2021. decembere óta a Pest megyei Értéktárba is felvették a Mogyoródi Sándor-huszárokat.

A verbuválás a múltban a szórakoztató tánccal, vidámsággal járt együtt, Széchenyi Krisztián – Széchenyi István, a legnagyobb magyar egyik leszármazottja – korhű verbuváló táncot mutatott be, amit az ünneplők végig tapssal kísértek.

A huszárok végig tisztelegtek a hősökre emlékezve, míg Sipos Dávid és Széchenyi Krisztián elhelyezték a koszorút az emlékműnél.

A huszárok Szigetmonostorra, majd Vácra lovagolnak, ahol még csatát is vívnak a délután folyamán. „Remélem, győzni fogunk!” búcsúzott Ferenczi János kapitány Dunakeszitől.