! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Indulhat a szakképzés Dunakeszin

KezdőoldalHírekIndulhat a szakképzés Dunakeszin
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Dunakeszi Diáknegyed | Közérdekű | Oktatás
2022-04-01

Együttműködési megállapodást kötött a város, a tankerület, a Váci Szakképzési Centrum és Tuzson Bence országgyűlési képviselő arról, hogy a 2023/24-es tanévben elindulhasson a szakképzés Dunakeszin.

Együttműködési megállapodás született Dunakeszi Város Polgármesterének irodájában arról, hogy amint a minisztériumi engedély is megérkezik, elkezdődik az épülő IV. Béla Király Gimnázium és VSZC Lányi Ferenc szakgimnázium neve alatt az oktatás, felmenő rendszerben.

Mai napon írta alá Dióssi Csaba polgármester, Tuzson Bence országgyűlési képviselő, Szabóné Forgács Gabriella, a Dunakeszi Tankerület igazgatója, valamint a Váci Szakképzési Centrumtól Dudás Tibor kancellár és Papolczi Emőke főigazgató az együttműködési megállapodást.

Mint Tuzson Bence az aláírás alkalmával elmondta, ezzel a lépéssel még az épületek megépülése előtt megkezdődhet a szakirányú oktatás Dunakeszin, a Bárdos Lajos Általános Iskolában, a korábban a Járási Hivatal által használt épületszárnyban.

„Az iskola tervezése előtt felmérést végeztünk a szülők körében, hogy milyen iskolatípusra és milyen tantárgyakra lenne igazán szükségük. Az ő javaslatukra döntöttünk a gimnázium és a technikum megépülése mellett, amelyben informatikát, közgazdaságot, gépészetet és elektronikát mindenképpen tanulhatnak majd a diákok” – fejtette ki Tuzson Bence. Hozzátette, Magyarországon a Dunakeszi Diáknegyed egyedülálló középiskolai komplexum lesz, amely egyben egy mintaprojekt is.

Dudás Tibor, a Váci Szakképzési Centrum kancellárja megerősítette, hogy a jelen megállapodással a 2023/24-es tanévben 1-1 osztályt már el tudnak indítani, amelyek a gimnáziumok megépülése után az új épületben folytatják tanulmányaikat.

Mint magyarázta, a technikum azt jelent, az érettségi megszerzése után a diákok 13. osztályban okleveles technikusi képzést szereznek, amellyel a munkába állást és a továbbtanulást is választhatják.

Dióssi Csaba polgármester hangsúlyozta, számára fontos szempont volt, hogy ne csak akkor induljon el az oktatás az új iskolákban, amikor az épületek felépültek, hanem már korábban.

Ehhez épp a legjobbkor készült a Pest Megyei Járási Hivatal dunakeszi törzshivatala, ahová igy beköltözhetett az addig a Bárdos Lajos Általános Iskola alsó tagozatos épületében működő járási hivatal. Így az Önkormányzat biztosítani tudja a tanítás helyszínét, ahol csak vissza kell alakítani a tantermeket.

Mint felidézte, szakmunkás képzés 2007-ig volt Dunakeszin, ahol most újraindulhat a szakképzés, csak sokkal magasabb szinten, színvonalon.

„Évente 500 diák végez a dunakeszi általános iskolákban, de egyetlen gimnáziumunkban eddig csak évente 72-en tudtak helyben továbbtanulni. A képzések elindulásával ez a szám minimum a kétszeresére nő. Amint pedig mindkét iskola felépül, több száz család mindennapjai válnak majd könnyebbé” – mondta a polgármester.

A megállapodáson az is kiderült, már zajlik egy átszervezési eljárás a Radnóti Miklós Gimnáziummal is, amely a IV. Béla Király Gimnázium tagintézményeként indulna el két osztállyal már a 2022/23-as tanévben, szintén a Bárdos épületében.

A pozitív minisztériumi döntés esetén nyáron lefolytatnának egy pótfelvételi eljárást, amelyen két osztályban összesen 72 diáknak biztosítanak majd helyet. Nyelvi előkészítő indulna, amely abból a szempontból könnyebbség, hogy néhány tanár felvételét kell csak lebonyolítani, egyelőre komplett tanári kart még nem igényel az oktatás.