! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Kéményseprői tájékoztató 2021-re

KezdőoldalHírekKéményseprői tájékoztató 2021-re
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Közérdekű
2020-12-07

Dunakeszin 2021. január 04. és 2021. április 30. között várható a kéményseprők ellenőrzése. A társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező a vizsgálat elvégzése, de a katasztrófavédelem munkatársai mindenki számára javasolják.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság legfrissebb értesítése alapján kéményseprő munkatársaik a dunakeszi ingatlanok kéményeit 2021.01.04.-04.30. között sormunka keretében ellenőrzik.

A sormunka a kéményseprőipari szerv vagy kéményseprőipari szolgáltató megrendelés nélkül, rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból ingatlanról-ingatlanra járva, úgynevezett „sorban” végzett ellenőrző tevékenysége. Az ellenőrzés kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény (kémények), tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek, valamint ezek tartozékainak átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, négy évenkénti műszaki felülvizsgálatára.

Az úgynevezett sormunka keretében történő ellenőrzés a jogszabály szerint a szilárd tüzelésű berendezésekhez (kandalló, kályha, fa- vagy vegyes tüzelésű kazán) kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez (kombi kazán, cirkó kazán) kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik meg, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni.

A kéményseprő sormunka keretében az alábbi feladatokat végzi el:

  • az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását;
  • minden negyedik évben az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát;
  • a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, vagy egyedi beavatkozások hatását is;
  • az égéstermék paramétereinek ellenőrzését;
  • az összekötőelem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását;
  • a szén-monoxid-érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények teljesülését, valamint ellenőrzi az érzékelő működőképességét.

Az égéstermék-elvezető ellenőrzéséről és annak eredményeiről a kéményseprő tanúsítványt állít ki, amelynek egy példányát az ügyfélnek igazolt módon átadja.

2018. január elsejétől a klasszikus értelemben vett sormunka csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes.

További részletekről az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak:

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/tevekenysegek