! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Közlekedésbiztonsági nap Dunakeszin

KezdőoldalHírekKözlekedésbiztonsági nap Dunakeszin
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Esemény | Közbiztonság | Közérdekű | Oktatás
2024-03-04
2024. március 6-án, szerdán 13:00 és 18:00 óra között Dunakeszin, a IV. Béla király főtéren a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség és a Közlekedéstudományi Intézet rendezésében „Közlekedésbiztonság, balesetmegelőzés, bűnmegelőzés – avagy új kihívások a bűnözés és a közlekedésbiztonság területén” elnevezésű programra kerül sor.
Az eseményen általános iskolás tanulók, középiskolás diákok, valamint aktívkorú felnőttek és nyugdíjasok egyaránt megtalálhatják a nekik szóló tartalmakat.

Felkészítő programelemek, modulok

  • a kerékpárral kapcsolatos alapvető fogalmak, a kerékpár kötelező tartozékai részletesen és egyéb hasznos kiegészítők
  • a közlekedéshez szükséges alapvető táblák csoportokra bontva, bójás teszt kíséretében felmérés készítése
  • KRESZ-táblák felismerése alsós iskolásoknak bélyegképek összehasonlításával
  • részletes áttekintés, hogy hol, illetve hol nem szabad kerékpározni
  • kerékpár ellenőrzése közlekedésre, kötelező kiegészítői tanácsadás
  • próba-kerékpározás a településre jellemzően a kerékpárosok által használt útvonalon

Lesz rendezvénykamion is!

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség és a Magyar Autóklub szervezete mindig kiemelkedő figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. Kiemelt cél, hogy a gyerekek magas színvonalon sajátíthassák el a balesetmentes közlekedés alapszabályait, a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismerkedhessenek meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

További interaktív elemek

  • borulásszimulátor
  • e-roller és e-bicikli KRESZ-pálya
  • bódultságot imitáló szemüvegek („részeg szemüveg”)
  • elméleti előadás kiscsoportokban, az igényeknek, korcsoportnak megfelelően (rövid, 10 perces programok)

Köztudott, hogy a Magyar Autóklub jelentős erőfeszítéseket vállal a közúti közlekedési biztonságosabbá tételének érdekében. Ennek egyik kiemelkedő projektje a „Biztonságosan közlekedni egy életúton” elnevezésű országjáró oktatási program, amely a tanítás-tanulás folyamatában előtérbe helyezi az élethosszig tartó tanulást, a Life Long Learning paradigmáját.

A program kiemelt célja, hogy a tudatos ember oldaláról alakítsa ki azokat a szabálykövető attitűdöket, melyek a felelősségtudat erősítésével hozzájárulnak a közlekedési kultúra kívánatos irányú fejlesztéséhez. Elméleti, valamint gyakorlati oktatás keretében, felépített kerékpárospályán sajátíthatják el a szükséges ismereteket.

Nem elsősorban a KRESZ oktatására koncentrálunk, hanem új személettel sorra vesszük azokat a veszélyforrásokat, amelyekkel a gyerekek találkozhatnak a közlekedés során. A legfontosabb kulcsszó a megelőzés. Videótartalmakkal modern, szemléletes prezentációt játszunk le a résztvevőknek. Interaktív kérdezz-felelek módszerrel ébresztjük rá őket, hogy melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyekre közlekedés közben oda kell odafigyelni és a saját életükből is hozunk példákat, ha esetleg kerültek már veszélyes szituációba, akkor az miért volt. Felkérünk olyan gyerekeket, akik már éltek át közlekedési balesetet, hogy beszéljenek erről a többieknek akár személyesen, akár videó formájában. A mobiltelefon használatra és úgy általában a figyelmetlenség veszélyeire részletesen is kitérünk.