! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Letettük a Dunakeszi Diáknegyed alapkövét

KezdőoldalHírekLetettük a Dunakeszi Diáknegyed alapkövét
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Dunakeszi Diáknegyed | Közérdekű | Oktatás
2022-03-12

Gimnázium, szakközépiskola, tanműhely, uszoda, két tornacsarnok, két sportpálya, zöldtetőkert, étterem – ezek alkotják majd a Dunakeszi Diáknegyedet. Az ünnepélyes alapkőletétellel hivatalosan is elrajtolt a legek beruházása Dunakeszin, a város északi határán.

A diáknegyed az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása a városban, amely újabb sportolási lehetőségeket nyújt a diákoknak, hiszen a középiskolán és a kéttannyelvű gimnáziumon túl két tornacsarnok, két sportpálya, uszoda is a diákok rendelkezésére áll. 1530 fiatal tanulhat majd a komplexumban, amit a Laterex Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft. épít meg.

A diákok örömére a 20 és 26 tantermes iskolák megépítése mellett egy uszodát is kap a komplexum.

Az épületek összes alapterülete 32.087 m2, amely megoszlik a 20 tantermes Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium, a 26 tantermes VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola, a Kárpáti György uszoda, a tornacsarnokok és az étterem között.

A beruházás kiterjed az épületegyütteshez kapcsolódó sporttechnológiára, uszodatechnológiára, konyhatechnológiára, közművekre, útépítésre és környezetrendezésre is.

A lenyűgöző látványterveket nézve megelevenedik a kép, ahogyan a több mint 1500 gyerek nap, mint nap birtokba veszi a trendi Diáknegyedet.

A légies megjelenésű közösségi terek, aulák, tágas tantermek, csoporttermek mellett, szertárak, igazgatási és nevelőtestületi szárny, büfék és három szolgálati lakás is helyet kap. Minden egység saját lifttel rendelkezik majd, az iskolákban négy, az uszodában egy liftet alakítanak ki.

Dióssi Csaba Dunakeszi polgármestere kiemelte: a beruházás a város, a képviselő-testület, valamint Tuzson Bence országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásának együttes összefogásával jöhetett létre. A célja évente több mint 300 család iskoláztatási aggodalmának megoldása, ezzel megkímélve őket a havi több száz kilométeres úttól Vácra, Budapestre, vagy még messzebbre.

Az országgyűlési képviselő ünnepi beszédében elmondta, aki iskolát épít, a jövőt építi. Ez az első ilyen nagymértékű iskolai beruházás Magyarországon, amely Európa szerte is egyedülálló és mintaként szolgál. Az autós forgalom enyhítése érdekében Dunakeszi kerékpáros hálózata is tovább bővül, hogy több irányból rollerrel, kerékpárral, gördeszkával biztonságosan eljussanak a Dunakeszi Diáknegyedbe a tanulók.

Juhász Roland államtitkár az oktatás fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, és ehhez elengedhetetlenek az ekkora léptékű és komplexitású kezdeményezések. Jelenleg ez az ország legnagyobb iskolai beruházása.

„Dunakeszi a legek városa.” Tuzson Bence