! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Nyílt levél az iskolaigazgatóknak

KezdőoldalHírekNyílt levél az iskolaigazgatóknak
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Közérdekű
2021-10-29

Dunakeszi Város Önkormányzata nyílt levélben fordul az iskolák igazgatóihoz és a tanári karhoz, hogy csúsztatott iskolakezdéssel segítsék Dunakeszin a reggeli csúcsforgalom mérséklését.

Tisztelt Tantestület, kedves Pedagógusok!

Dunakeszi Város Polgármestereként az Önkormányzat nevében ezúttal nyílt levélben fordulok Önökhöz. Újra fel kell vetnünk azt a problémát, amely kifejezetten tanítási időszakban érzékelhető Dunakeszin. A hétköznap reggelenként 7.15 és 8.15 között tapasztalható, egész városra kiterjedő dugóhoz és csúcsforgalomhoz a gyermeküket szűk idősávban autóval az iskolákba szállító szülők jelentősen hozzájárulnak. Iskolaidőben minden hétköznap több mint 4200 gyermek igyekszik iskolába, többségük autóval jut el az intézménybe. Tanítási szünetekben, nyári időszakban nincs fennakadás az utakon, a városunkon átmenő forgalmat is elbírják a főbb útvonalak. A dugónak egyértelműen az az oka, hogy 6 iskolában egyidejűleg kezdődik a tanítás.

A csúsztatott iskolakezdés nem egyedi megoldás, a szomszédos Gödön már évek óta így működnek a reggelek, például a Huzella Tivadar Kéttanítási Nyelvű Általános Iskolában a ¼9-es iskolakezdés miatt csupán 7.50 és 8.05 perc között van néhány perces fennakadás a főúton és az iskola utcájában. Illetve Dunakeszin, a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában, ahol a 7.40-kor induló oktatás miatt 7.35-ig be kell érniük a diákoknak.

Tovább olvasom

Az Önkormányzat az előző években több alkalommal kezdeményezte a dunakeszi iskolák vezetőinél, hogy legyenek partnerek a csúsztatott iskolakezdésben. Úgy véljük, ha a 6 tanintézmény közül 2-ben ¾8-kor, 2-ben 8 órakor és 2-ben ¼ 9-kor kezdődne a tanítás, a reggeli dugó is csökkenne azáltal, hogy néhány gyermeket kicsivel korábban, vagy kicsivel később kell iskolába juttatni. 2020-ban felmérést végeztünk az iskolába járó gyermekek szüleinek körében, és a válaszadók többsége, összesen 59,75%-a támogatta a csúsztatott iskolakezdést.

A Dunakeszi Tankerületi Központ támogatja a kezdeményezést, javaslatot is kértek az Önkormányzattól a reggeli iskolakezdési rend kialakítására. Az Önkormányzat ezt megtette, és az iskolák vezetőihez is eljuttatta, de minden felvetés alkalmával azt a választ kaptuk, hogy a tantestület nem támogatja a csúsztatott iskolakezdést. Kérjük, újra fontolják meg a fent felvázolt lehetőséget! Dunakeszi egy 45.000-es lélekszámú város, együtt tudjuk élhetővé, kényelmessé tenni.

Az Önkormányzat folyamatosan fejleszti a város útjait, csomópontjait, de az autók számának növekedésével nehéz lépést tartani. Most mi kérünk Önöktől együttműködést, olyan segítséget, ami a munkaidőn nem változtat, de egy város naponta jelentkező problémáját tudnánk vele kezelni, mérsékelni. Ez a megoldás nem igényel extra forrásokat, kizárólag a szervezés és együttműködés erejével megvalósítható.

Várjuk válaszukat!