! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Sajdik Ferenc kiállítás nyílik a Polgármesteri Hivatalban

KezdőoldalHírekSajdik Ferenc kiállítás nyílik a Polgármesteri Hivatalban
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Kultúra
2021-10-03

Gyerekkorom Dunakeszije címmel nyílik kiállítás a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán október 3-án 16 órakor, valamint aznap debütál a művész Dunakeszi vonatkozású grafikáit bemutató azonos című kötet is.

Sajdik Ferenc, Pom Pom, Gombóc Artúr és oly sok más figura életre keltője gyermek- és ifjúkorát Dunakeszin töltötte. Itt élt 1941 és 1969 között a mai Márton Áron utca 3. sz. alatt álló házban, hiszen édesapja, Sajdik Sándor, a világhírű zsoké Alagon kezdte pályafutását, és számos nemzetközi versenyidényt követően ide is tért vissza.

Kisebbik fia – egy makrancos lónak is köszönhetően – nem lett zsoké, a rajzolást választotta. Családi örökség nála a humor, amelynek segítségével egy különleges világba kalauzol el minket is.

A dunakeszi gyermekkor mindvégig meghatározó maradt Sajdik Ferenc életében. Itt ismerkedett meg feleségével, itt élte át azokat a hihetetlen kalandokat, amelyek a most megnyíló kiállításon bemutatott 30 képen is megjelennek.

Mi, akik szeretjük városunkat csodálkozva szemléljük, milyen is volt Dunakeszi 70-80 évvel ezelőtt, és mennyit változott azóta. Vannak olyan képek, amelyek településünk ma is emblematikus építményeit, helyszíneit, eseményeit (Szent Mihály-templom, Nagyállomás, Főtér, búcsú, stb.) jelenítik meg. És vannak olyanok is, amelyekről már csak könyvekben olvashatunk (pl. ló- és kocsimosó, Bodnár vendéglő, paradicsomszüret).

Sajdik Ferenc e kiállításon bemutatott 30 képet Dunakeszi városának adományozta, amely ajándék számunkra igen becses.

A kiállítás Dunakeszi Város Önkormányzata, valamint a Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezésében 2021. október 3-án 16 órakor, a Szent Mihály-napi búcsú rendezvénysorozata keretében nyílik meg, a dunakeszi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (2120 Dunakeszi, Fő út 25.), ahol ügyfélfogadási időben látogatható is marad.

A kiállítás képeinek és Sajdik Ferenc ezekhez készített kisgrafikáinak, visszaemlékezéseinek felhasználásával kötet készült, amely Gyerekkorom Dunakeszije címmel megvásárolható lesz a kiállítás-megnyitó idején, illetve azt követően az Ügyfélszolgálaton. A megnyitót követően Sajdik Ferenc dedikálja a Gyerekkorom Dunakeszije c. könyvet.

Gyerekkorom Dunakeszije című kötet október 4-től megvásárolható a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán és a Révész István Helytörténeti Gyűjteményben. Ára: 3990,- (Dunakeszi Kártyával 2990,-)