! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Tudta, hogy kutyája kaphat vízmérgezést?

KezdőoldalHírekTudta, hogy kutyája kaphat vízmérgezést?
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Egészség | Közérdekű | Zöld Dunakeszi
2024-07-10

Egy kutyatulajdonos állítása szerint foszforsav mérgezést kaphatott a kutyája Dunakeszin, a Dunában. Esetüket a közösségi médiában, helyi dunakeszi csoportokban tette közzé.

Kiváló a Duna vízminősége

A Duna vízminőségét kéthetente vizsgáltatjuk, épp két nappal az eset előtt kaptuk meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatát, hogy az árvíz utáni helyreállítást és a vízminőséget kifogástalannak találták, biztonsággal szabad a fürdőzés. Dunakeszi Város Önkormányzatához ilyen jellegű bejelentés nem érkezett, de megkerestük a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesületet a fenti esettel kapcsolatban, amelyre az alábbi választ kaptuk:

VÍzmérgezés

„Jó tudni, hogy kutyáknál is létezik a vízmérgezés fogalma. A vízmérgezés nem egyenlő a mérgezett víz ivásával, sokkal inkább arról van szó, hogy a kutya túl sok vizet fogyaszt rövid idő leforgás alatt. Noha a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mindenkor kiemelkedő fontosságú, ha hirtelen nagy mennyiségű vizet lefetyel fel kedvencünk, az komoly terhelést jelent szervezetének. A vízmérgezés biokémiai folyamat, mely elsősorban az agyat károsítja. Gyanakodjunk, ha kutyánkon az alábbi tüneteket észleljük:

  • puffadás vagy hányás
  • fokozott nyáladzás
  • halvány ínyek
  • üveges tekintet
  • és főleg: letargia.

Sajnos az már az agykárosodás előfutára, ha kutyánk nehéz légzéssel küzd, izomgörcsös rángást vagy, legrosszabb esetben, kómát észlelünk nála.”

Hirbek Edina, az egyesület elnöke azt javasolja a gazdiknak, a Dunában fürdetésnél labda helyett laposabb, például frizbi jellegű játékot célszerű dobálni kedvencünknek, hogy úszás közben minél kevesebb vizet nyeljen, így elkerülhető a vízmérgezés veszélye.

Rendszeres vízminőség-ellenőrzés

Dunakeszin, de minden más szabadstrandon jogszabály írja elő, hogy 20-30 naponként ellenőrizni kell a vízminőséget, így történik a tőlünk feljebb fekvő Gödön, Vácon, Verőcén, Nagymaroson is. Szerződéses partnerünk a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., amely független, akkreditált Vízminőség-vizsgáló Laboratórium. Ők a szerződés értelmében ma érkeznek az esedékes mintavételre, majd 07.15-én és 08.05-én ismételt minőség-ellenőrzést tartanak. Az eredmények ilyen módon tényszerűek, ha egészségre káros lenne a Duna vízminősége, azonnal betiltanák a fürdőzést, ezt pedig tiltótáblákkal és a lakosság minden fórumon való tájékoztatásával kommunikálná az Önkormányzat.

Az esetet tovább árnyalja, hogy még tegnap kerestük a poszt szerzőjét azért, hogy az állítólagos állatorvosi szakvéleményt juttassa el hozzánk, de megkeresésünkre jelen közlemény megjelenéséig nem reagált. Tudomásunk szerint a poszt írója a bejegyzését már törölte is a közösségi médiából.