! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Virtuálisan vezetett helytörténeti séták Dunakeszin

KezdőoldalHírekVirtuálisan vezetett helytörténeti séták Dunakeszin
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Közérdekű
2021-05-25

A város múltja és jelene helytörténeti séta segítségével tárul elénk, miközben a levegőn tölthetjük el szabadidőnket.

Helytörténeti sétára hív a dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény. Kerekes Dóra helytörténész 6 különböző, interaktív sétaútvonalat állított össze, amelynek segítségével jobban megismerhető Dunakeszi múltja és jelene.

Az egyenként 15-20 állomásból felépülő útvonalakon az Actionbound nevű, online és offline módban is használható mobilapplikáció vezeti végig a sétálót. Kvízkérdésekre válaszolva, kutatófeladatot elvégezve, olykor az okostelefon vagy tablet kamerájával dokumentálva kell egy-egy állomást teljesíteni.

Az utak során helyszíneket kell megkeresni (GPS-koordináták segítségével), az ott fellelhető információk alapján feladatokat megoldani. Az izgalmakat tovább fokozza, hogy előre nem látható, merre visz majd az út, egy-egy feladat elvégzése után érkezik a következő instrukció. Az egyik sétaútvonalat Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere személyesen járta végig.

A helyek megkeresése kötelező elem. Ahhoz, hogy a sétáló megtalálja az adott helyet, az alkalmazás egy mozgó nyíllal nyújt segítséget, amely az irányt és a távolságot is jelzi. Ha megtalálja az adott koordinátát (egy 300 m sugarú körben) az alkalmazás hangjelzést ad. Ezután lehet továbblépni a következő feladatra, koordinátára. Az információk elolvasása és a feladatok megoldása egyénileg választható, nem kötelező elem, de a feladatok megoldásáért pont jár.

Kerekes Dóra helytörténész nemcsak a mai kor követelményeinek és kényelmének kívánt megfelelni, az 5‒9 évesek számára készült Titkos utakon című sétafüzettel segít kiszakadni a kisebbeknek a virtuális világból. A sétafüzetben is 6 különböző útvonalat járhatnak végig, amelyben a gyerekek a játékos és egyben fejlesztő feladatokat követve szerezhetnek további ismereteket Dunakesziről, vagy éppen segíti megalapozni számukra az iskolai tananyagot.

A séták kiválóan alkalmasak családok, baráti társaságok, iskolai osztályok, óvodai csoportok vagy akár idegenvezetők programjainak színesítésére. Kirándulásnak is kiváló választás, a legrövidebb útvonal 1, míg a leghosszabb 4,2 kilométer. Van közöttük körséta is, amely a kiinduló pontra vezeti vissza a sétálókat.

Egy-egy útvonal teljesítése után jutalom is jár. A játék, a séta, a friss levegőn töltött szabadidő mellett oklevéllel és dunakeszi ajándékokkal köszönik meg részvételt.

Videós segédlet a csatlakozáshoz a itt érhető el.