! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

Házassági szándék bejelentése/ Bejegyzett élettársi kapcsolat bejelentése

KezdőoldalÜgyekHázassági szándék bejelentése/ Bejegyzett élettársi kapcsolat bejelentése
Ügyintézés

Házassági szándék bejelentése/Bejegyzett élettársi kapcsolat bejelentése

Magyar és külföldi állampolgárok Magyarországon lakóhelytől függetlenül bármelyik anyakönyvi hivatalban házasságot köthetnek. Ez iránti szándékukat a tervezett házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezetőnél kell bejelenteniük.

Illetékesség:

Dunakeszi közigazgatási területe.

Az eljárás illetékmentes.

A bemutatott iratok alapján jegyzőkönyv készül a személyes adatokról, a házasságkötés tervezett időpontjáról és a szükséges személyes nyilatkozatokról.

Magyar állampolgárok esetén mindkét fél részéről az alábbiak szükségesek:

  • a házasulók együttes, egyidejű személyes megjelenése
  • személyazonosságot és állampolgárságot igazoló érvényes okmány (személyi igazolvány vagy útlevél)
  • lakcímkártya
  • születési anyakönyvi kivonat
  • elvált, özvegy fél családi állapotát igazoló záradékolt házassági kivonata, vagy eredeti, jogerős bontóítélet

Külföldi állampolgárt érintő szándékbejelentést megelőzően, kérjük, minden esetben keressék fel Hivatalunkat a szükséges dokumentumokat illetően.

A házasságkötés időpontja legkorábban a házassági szándék bejelentésétől számított 31. naptól tűzhető ki, a szabad házasságkötési időpontjaink figyelembevételével. A Bejegyzett élettársi kapcsolat (BÉT) létesítésénél nincs előírva várakozási idő.

A házasságkötés/ bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali munkaidőben (csütörtöki napokon) Dunakeszin bejelentett állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosoknak költségmentes. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a csütörtöki, költségmentes szertartás a pár és a tanúk részvételével történhet.

A munkaidőn kívül anyakönyvi esemény iránti kérelem esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként, amennyiben a kérelmezők egyike Dunakeszin állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik, akkor a kérelmezők kötelesek bruttó 30.000 Ft összeget, amennyiben Dunakeszin állandó vagy ideiglenes lakcímmel a kérelmezők egyike sem rendelkezik, akkor a kérelmezők kötelesek bruttó 40.000 Ft összeget megfizetni.

A munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény iránti kérelem esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként, amennyiben a kérelmezők egyike Dunakeszin állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik, akkor a kérelmezők kötelesek bruttó 50.000 Ft összeget, amennyiben Dunakeszin állandó vagy ideiglenes lakcímmel a kérelmezők egyike sem rendelkezik, akkor a kérelmezők kötelesek bruttó 60.000 Ft összeget megfizetni.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az eljárást megindító irat benyújtásának módja személyesen zajlik.