! BETA VERZIÓ
Weboldalunk jelenleg BETA verzióban fut. Kérjük, segítsen a tesztelésben és ha hibát tapasztal küldje el nekünk.

ÜLTESSÜNK FÁT!

KezdőoldalHírekÜLTESSÜNK FÁT!
Vissza a listához További cikkek a kategóriában
Fejlesztések | Közérdekű | Ügyintézés | Zöld Dunakeszi
2023-09-13

Faültetési akció 2023

Az Önkormányzat 2023-ban is meghirdeti az őszi lakossági faültetési akciót, amelynek keretében igényelhetőek díszfák a lakóház előtti zöldsávba, közterületre. A növényeket az Önkormányzat ingyenesen biztosítja.

Az akcióban igényelhető fák tulajdonságai és a pályázási feltételek:

  • Földlabdás példányok 10/12-es törzskörmérettel.
  • Egy cím elé maximum 3 db fa igényelhető.
  • A földlabdás fák kiszállításáról, és elültetéséről Dunakeszi Város Önkormányzata gondoskodik.
  • A fa ültetési helyét kérjük az igénylőlapon egy kézzel készített rajzon megjelölni.
  • A fa egy támrúddal kerül kiültetésre.
  • A telepítésének jóváhagyása, azaz a kérelem elfogadása a közművek figyelembevételével, és a Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein című, MSZ 12172:2019 szabvány javaslatainak betartása mellett történik.

A jelentkezési határidő folyamatos. Az idei faültetési szezonban (2023. november 15.-2023. március 15.) a szeptember 30-ig beérkezett igényeket tudjuk teljesíteni.

A tavalyi évek pozitív tapasztalatai után reméljük, idén sok új fával gazdagíthatjuk a város faállományát!

A jelentkezés feltételei

  •  A telepítést követően fák gondozása – öntözés, fatányér karbantartás, permetezés, kártevők elleni védelem stb… – a kérelmező feladata. A telepítést az önkormányzat visszaellenőrizheti, amennyiben a gondozás nem megfelelő a kérelmező növények árát megtéríti az önkormányzat részére. A fákat a telepítés helyéről átültetni tilos!
  • Az egyéb szakmai tanácsadást telefonos, vagy személyes bejelentés alapján az Önkormányzat munkatársa adja.

Gyakori kérdések

Miért kell 1,5×1,5×1,5 méteres ültetőgödröt kiásni, miért kell ekkora szabad felület az ültetéshez?

  • Ahhoz, hogy a fa gyökérzete jól fejlődhessen és megerősödhessen szükség van az ültetőgödör fellazítására. Kisebb gödörben a gyökerek megfulladnak, a fa kiszárad.

A gödör aljába kerül a fa?

  • Természetesen nem. A gödör kiásása után a földet vissza kell lapátolni a gödörbe és a fát addig a vonalig kell beültetni, amíg a faiskolában is földben volt. A fa tövén jól látható az a vonal, amíg korábban földben állt a csemete. Se a mélyebbre, se a magasabbra ültetésre nem reagálnak jól a fák.

Miért nem kaphatok fát földút mellett?

  • A földutak felújítását folyamatosan végezzük, az úttervek ismerete nélkül nem tudhatjuk, nem pont olyan helyre ültetné a fát, ahová később, szegélykő, árok, vagy kocsibehajtó kerülne, esetleg magánút, vagy mezőgazdasági út, ahol traktorral, kombájnnal közlekednek. Meglévő úttervek esetében sem adhatunk fát, addig, míg az útépítés végleg le nem zárult, mivel az építés során nagyméretű munkagépek mozognak a területen, melyek akár véletlenül is megsérthetik az új csemetéket.

Ültettethetek-e, kérelmezhetek-e más ingatlana elé fát?

  • Csak abban az esetben, ha az ingatlan tulajdonosa nyilatkozik róla, hogy egyetért az ültetéssel. A fa fenntartása ebben az esetben is az igénylő feladata.

Ültethetem-e a kijelölt, kérelmezett helyen kívülre a fát?

  • Nem, éppen azért adunk meg pontos helyszínt, mert ügyintézőink több éves tapasztalattal és fenntartói szemlélettel rendelkezve jobban meg tudják határozni, hol nem lesz zavaró helyen a fa.

Nincs 1 méter széles zöldsávom, miért nem kaphatok akár egy kicsi fát?

  • A legkisebb fának is szüksége van élettérre, ahol fejlődhet, arról nem is beszélve, hogy egy burkolatokkal övezett „kazetta” könnyebben felmelegszik és kiszárad a nyári időszakban ez élettanilag nagyon káros az új csemetére nézve.

De hát az utcában már van a keskeny zöldsávban/vezeték alatt ilyen típusú fa, akkor én miért nem kaphatok?

  • Azokban az esetekben, ahol az utcában a látszólag kedvezőtlen körülmények ellenére, jól fejlődik egy terebélyes fa, valószínűleg a fa volt előbb és később került sor a körülburkolásra. Egy megerősödött, már beállt fa sokkal ellenállóbb egy ilyen terheléssel szemben, mint a frissen kiültetett fiatal csemete. Igyekszünk a közterületi fasorfásítást ésszerűsíteni, az ELMŰ vezetékek miatti gallyazások komoly károkat okoznak a város fáinak, így kifejezetten kerülni fogjuk, hogy vezeték alá, vagy közelébe nagy lombkoronát nevelő fát adjunk.

Dunakeszi Város Önkormányzatának Zöld Irodája a lakossági igények alapján szerzi be a csemetéket, melyek 220 cm törzsmagasságú sorfák, jól bírják a városi levegőt, és gondozás szempontjából nem túl igényesek.

Jelentkezés menete

Dunakeszi Város Polgármesteri Hivatalának Ügyfélszolgálatán – a formanyomtatvány kitöltésével, avagy elektronikusan a következő linken található nyomtatvány kitöltésével és az ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu címre való elküldésével lehet.

https://dunakeszi.hu/ugyek/ingyenesen-igenyelheto-fa-az-onkormanyzattol/

Telefonon és a formanyomtatvány kitöltése nélkül e-mailen történő jelentkezést nem fogadunk el!

A Dunakeszi Zöld Iroda munkatársai a címeket október folyamán ellenőrzi, hogy megfelelnek-e az akció feltételeinek, majd írásban értesítik azokat a jelentkezőket, ahol elutasításra került a kérelem.

A facsemeték kiszállítására, ültetésére a lombhullás után, november közepén kerül sor.

Igénylési határidő az idei ültetési szezonra szeptember 30.

Fontos védőtávolságok

  • kapubehajtótól minimum 1,5 méterre.
  • fák ültetési távolsága (egymástól): 5 méter illetve 7 méter
  • védőtávolság villanyoszloptól: 3 méter
  • épülttől való távolsága, minimum 3 méter

Az igénylések ellenőrzése és elbírálása során fokozottan ellenőrizzük, hogy a fenti távolságok a címen megtarthatóak-e. A feltüntetett távolságokat a fa későbbi fejlődése és a fenntartási munkák (szükségtelen gallyazások, fakivágások) minimalizálása érdekében biztosítani kell.